CFR Cluj o întâlnește astăzi, în deplasare, de la ora 22, pe Lazio Roma în “primăvara europeană” a Conference League. Prezența echipelor românești în cupele continentale, în fazele avansate ale acestora, s-a fixat prin această sintagmă, “primăvara europeană”. FRF a făcut o recapitulare a prezențelor românești în fazele înaintate ale cupelor europene.

Sezonul 1971/72 este primul în care o echipă românească a bifat “primăvara europeană”. Și e vorba de două performere, cu meciuri jucate în martie 1972. Steaua București, în Cupa Cupelor, le-a eliminat pe Hibernians Paola (Malta) și pe FC Barcelona pentru o calificare în sferturile de finală ale competiției. A fost eliminată aici, dar fără înfrângere, după 1-1 și 0-0 în deplasare cu Bayern Munchen. În același sezon, UTA Arad s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei UEFA. Asta după ce a eliminat Austria Salzburg, Zaglebie Walbrzych (Polonia), Vitoria Setubal (Portugalia). A cedat, finalmente, în fața englezilor de la Tottenham, 0-2 și 1-1.

Sezonul 1988/89 a fost singurul din istorie când s-a reușit calificarea cu nu mai puțin de trei formații în “primăvara europeană”, Steaua, Dinamo și Victoria București, acoperind practic toate cele trei competiții UEFA de la acea vreme. Roș-albaștrii au ajuns până în finala Cupei Campionilor, pierdută în fața celor de la AC Milan, iar Dinamo și Victoria s-au oprit în sferturile de finală ale Cupei Cupelor, respectiv Cupei UEFA. “Câinii roșii”, după 1-1 și 0-0 cu Sampdoria Genova, iar Victoria, după 1-1 și 0-4 cu Dynamo Dresda (Germania).

Cu rezultatul din actualul sezon, CFR Cluj ajunge la trei astfel de reușite și se poate mândri cu faptul că e și laureata ultimei “primăveri europene” din fotbalul românesc, în sezonul 2019/2020.

26 de calificări în “primăvara europeană” contabilizează până azi fotbalul românesc.

Sursă informații: FRF. Sursa foto: CFR Cluj

CITEȘTE ȘI: Mutu și ”bulanul”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.