Este doar unul din mesajele transmise de Buletinul Informativ pe care specialiștii Centrului Olimpic de Testare și Asistență Științifică (COTAS) al Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR) îl editează săptămânal pentru sportivii români și tehnicienii din loturile olimpice.
Sportivii români și colectivele tehnice din loturile olimpice, alături de cei care sunt încă în proces de calificare pentru Jocurile Olimpice Tokyo 2020, sunt ajutați în această perioadă de pregătire individuală la domiciliu de specialiștii COTAS al COSR.
”Săptămânal, personalul COTAS transmite un buletin informativ către toți cei care se pregătesc acasă. Acordarea suportului științific sau a informațiilor de specialitate vor fi oferite tuturor celor care doresc acest ajutor, prin scurte videoconferințe dedicate sportivilor sau discuții online cu membri colectivelor tehnice în funcție de complexitatea subiectului abordat, la solicitatea federațiilor, sportivilor sau colectivului tehnic”, informează COSR.
În buletinele informative apărute deja, figurează materiale legate de cum trebuie să procedeze sportivii în cazul în care se confruntă cu probleme de sănătate în această perioadă în care există mai multe restricții impuse de autorități din cauza pandemiei de coronavirus, de imporantanța de a rămâne împreună și a nu acumula emoții toxice, sau sfaturi pentru un somn de calitate care ajută sportivii de înaltă performanță.
Analiza încărcăturii antrenamentului în sporturile de echipă, importanța antrenamentului tendoanelor în prevenirea accidentărilor, fericirea în vreme de covid, cât de bine ne hidratează diferite bauturi, impactul dezechilibrului hidroelectrolitic la nivelul cordului, beneficiile terapiei cu căldură vs. terapia cu gheață, transpirația și importanța electroliților sunt alte subiecte abordate de specialiștii COTAS.
Subiectele, chiar dacă se adresează sportivilor calificați la Jocurile Olimpice sau în curs de calificare și specialiștilor care se ocupă de ei, nu sunt utile doar lor. Ca să vă convingem, un singur fragment din materialul semnat de Alina Gherghișan – psiholog sportiv, doctor în Științele Sportului – apărut în numărul de azi: ”Fericirea înseamnă un sens, adică atingerea unui obiectiv care să ne ajute să ne mai depăşim un pic limitele, care să ne ajute să ne depăşim condiţia. Fericirea înseamnă autorealizare, autodepăşire şi îndeplinirea obiectivelor. Fericirea înseamnă victorii mici”. (G.D.)
🏅 Buletinul Informativ nr. 1 este disponibil aici.
🏅 Buletinul Informativ nr. 2 este disponibil aici.
🏅 Buletinul Informativ nr. 3 este disponibil aici.
Sursă informații și foto: Comitetul Olimpic și Sportiv Român