Fabrica de Campioni a celebrat primul an. ”Tot ce îmi doresc este să ne păstrăm ritmul” (Tudor Marta)

În 1 iunie, Fabrica de Campioni a împlinit un an de existență. ”Un anișor la diminutiv pentru că știm că ce am realizat până acum e doar o foarte mică parte din ceea ce ne propunem să îndeplinim în viitor. Totuși, față de ceea ce speram că vom realiza în urmă cu un an, când am pornit la drum, am reușit să ne depășim propriile așteptări”, mărturisea în ziua aniversară Tudor Marta, inițiatorul și motorul proiectului.

Fabrica de Campioni caută copii talentanți în toate mediile sociale

Obiectivul mărturisit încă de la început pentru Fabrica de Campioni era unul îndrăzneț: formarea cel puțin a unui sportiv maramureșean care să participe în 2032 la Jocurile Olimpice de vară de la Brisbane. Un vis frumos pe care – la cum și-a turat motoarele încă din start – Fabrica de Campioni are toate șansele să îl realizeze. Aceasta ar fi ”nava amiral” din flota de vise care animă în fiecare zi acest proiect.

”Fabrica de Campioni e un proiect complex, dar care în mare parte face lucruri simple. Caută copii talentați în toate mediile sociale. De altfel această practică a dus la marile performanțe ale României, însă o perioadă semnificativă de timp nu s-a mai pus în aplicare”, spune Tudor.

Care privește peste umărul timpului și contabilizează planurile puse pe hârtie la început de drum pentru acest prim an: ”Când vine vorba de planuri, cred că aș putea să discut despre ele pentru fiecare din următorii 9 ani. Îmi doream pentru acest prim an să ne organizăm pentru fiecare ramură din proiect și astăzi pot spune că stăm destul de bine la acest capitol. Asta dacă discutăm despre planuri interne. Când vine vorba de planuri din afara proiectului, mi-am propus să facem cunoscut acest proiect al nostru. Acest lucru s-a întâmplat și consider că e ceva important. Dacă e să vorbim despre partea de marketing, cred că într-un timp atât de scurt am reușit să creăm un brand, mic, dar care crește văzând cu ochii. Tot ca și plan la început de proiect era să îi mobilizăm și pe cei cu care împărțim această zona de activitate. Și acest aspect cred că a fost atins, dat fiind că se vede multă activitate :)”.

Echipa, o mare realizare

Realizările bifate deja nu sunt deloc puține. ”În primul rând aș vrea să menționez echipa pe care am creat-o în Fabrica de Campioni. O consider o mare realizare a mea. Cred că mi-ar lua foarte mult timp să discutăm despre fiecare antrenor în parte, poate o să avem ocazia să le așternem pe hârtie într-un material dedicat lor. Dar aș putea să enumăr câteva dintre calitățile lor. Mărturisesc că mă gândesc la fiecare în parte pentru calitățile pe care le voi enumera. Profesionalism, dedicare, implicare, conștiinciozitate, pasiune, motivație. Aș putea să continui, dar m-am limitat la câte un cuvânt care îi definește cel mai bine. Cred că un cusur general e acela că sunt foarte ocupați. Cu toții își depășesc limitele din dorința de a fi alături de copii și încercând să îi conducă către performanță”, consideră Tudor.

”Nu știu care ar fi numărul de burse care ar putea acoperi talentul descoperit în acțiunile noastre!”

O altfel de geografie ar putea scrie cei de la Fabrica de Campioni după acest prim an de caravană care i-a purtat prin 24 de comune din județ. ”Lucrurile stau diferit în toate acțiunile noastre. Descoperim altfel de neajunsuri sau altfel de povești care ne impresionează. La Băsești, de exemplu, doar de curând, și cu eforturile domnului profesor, s-a turnat o placă de beton și o firmă de materiale sportive le-a pus un covor sintetic pe el. Copiii erau tare încântați de acest teren. Dacă e să discutăm despre exemple pozitive, cred că ar fi mai multe. Eu apreciez locurile unde până și conducerea școlii participă la întâlnirile cu noi și ne spun poveștile copiilor cu care interacționăm”, spune fostul handbalist.

”Am întâlnit 1098 de copii doar în mediul rural și urban mic. Copiii selectați sunt mulți, am reușit să oferim și primele burse. Lidia, copilul motivație al proiectului, este mutată în acest moment în Baia Mare. Nu știu care ar fi numărul de burse care ar putea acoperi talentul descoperit în acțiunile noastre!”, declară inițiatorul Fabricii de Campioni. Și îl oprim cât să vă aducem aminte: Lidia este o fetiță din Poienile de sub Munte. Visul ei este să devină o handbalistă de performanță. Ea, spune Tudor, a fost cea care a inspirat în parte acest proiect. Provenind dintr-o familie numeroasă, Lidia a impresionat prin pasiunea față de handbal și prin ardoarea cu care își dorește să se realizeze în viață prin acest sport.

După acest prim an de caravană prin Maramureș, Tudor poate creiona un portret al copiilor județului: ”Cred că primele lucruri care îmi vin în minte e că am întâlnit copii talentați și interesați să facă sport. De obicei, la întoarcerea din deplasările în județ, noi pe mașină facem câte o mică analiză a acțiunii noastre. Și mereu ajungem la aceeași concluzie: acolo unde profesorul de educație fizică chiar se ocupă de copii și unde infrastructura le și permite să facă ore de sport cu adevărat, acolo rezultatele se văd. Sunt mulți copii care ne-au impresionat, dar aș vrea să spun doar povestea lui Mădălin. Este un copil de 10 ani care provine dintr-o familie cu 11 copii. Își dorește să facă box. Sper ca foarte în curând să vi-l putem arăta pe Mădălin în sala de box”.

Cernești
Baia Mare
”În 2023 vom face pași importanți în ceea ce privește baza sportivă a Fabricii de Campioni”

La toate capitolele, mărturisește fostul handbalist, așteptările i-au fost frumos depășite: ”Întreaga evoluție a Fabricii de Campioni este una frumoasă și sănătoasă. Sincer, tot ce îmi doresc este să ne păstrăm ritmul. Am fost colaboratori în multe proiecte ce țin de sport și nu numai, am găzduit competiții, am participat la foarte multe concursuri și mai avem tare multe de făcut. Ne bucurăm că în acest moment sunt copii și tineri care practică sportul în cadrul Fabricii de Campioni, mulți chiar din mediul rural, și au reușit să se integreze și chiar să obțină performanțe într-un timp atât de scurt”.

Dar dacă este să căutăm un nod în papură, atunci acesta ar fi infrastructura sportivă. Exact un domeniu de care ține unul din cele mai importante planuri pentru acest an: ”În 2023 vom face pași importanți în ceea ce privește baza sportivă a Fabricii de Campioni, bază de care copiii au nevoie pentru a reuși să performeze. Îmi doresc ca oamenii să înțeleagă și să ne susțină în acest demers dedicat copiilor din mediul rural. Această bază sportivă e visul meu pentru copiii și tinerii talentați la sport, e direcția corectă pentru a atinge nivelul de perfomanță din vremurile bune ale sportului românesc”.

Fabrica de Campioni funcționează în acest moment pentru șase ramuri sportive: atletism (antrenor, Silvia Marta), fotbal (antrenori, Raymond Kemenes și Sorin Leș), înot (antrenori, Andrea Kemenes și Melinda Ulbrecht), handbal (antrenori, Ioana și Ioan Marta, Angelo Butica, Rareș Vîrtop și Adnana Stark), taekwondo (Andrea Orban) și volei (antrenori, Robert Țuțea și Mihai Olăhuț). Fabrica de Campioni este un proiect în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureş.

Ramona-Ioana Pop
Foto: Fabrica de Campioni

CITEȘTE ȘI:
Încă din start, Fabrica de Campioni este una a bucuriei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.