Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care oina este declarată sportul național al României și 9 mai este instituită drept Ziua Națională a Oinei.

Se lansează  Programul național ”Redescoperă oina”

„Ziua Națională a Oinei va fi marcată de către Federația Română de Oină și de către membrii afiliați la aceasta, de către cluburi/asociații sportive, de către Ministerul Educației și Ministerul Sportului, prin organizarea și participarea la evenimente cu caracter sportiv sau social, cu scopul de a informa și de a promova importanța practicării sportului național, oina, pentru sănătatea populației”, se arată în actul normativ. Se înființează, de asemenea, Programul național „Redescoperă oina”, care constă într-un complex de activități dedicate susținerii practicării și promovării acestui joc. Programul este derulat de Federația Română de Oină și de structurile sportive afiliate.

”Este un nou început pentru oină”

”Este un moment istoric pentru oină și rezultatele se vor vedea în scurt timp. O primă aplicare va fi pe data de 9 mai când vom sarbatori împreună, pentru prima dată, Ziua Naționala a Oinei. Apoi vom întocmi Programul Național «Redescoperă oina» care va fi depus la Guvernul României până pe 1 octombrie 2023. Este un nou început pentru oină și sperăm să se materialize cât mai rapid inițiativele noastre”, scriu reprezentanții Federației Române de Oină pe contul de socializare.

Jocul de oină, în Inventarul național al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial

”Avându-și originea în jocurile cu bâta și mingea practicate de păstori, oina a fost prezentă în viața comunităților din toate regiunile istorice ale României, cu caracteristici asemănătoare, dar cu denumiri diferite. Sunt citate în acest sens: hoina, ogoiul (Bucovina), fuga (sudul Transilvaniei), țuru, de-a lunga (centrul Transilvaniei), apuca, matca-mare (Maramureș), hâlca, lopta-pila, hapucul, hopaciul (nordul Transilvaniei), de-a patru să stăm, lopta-lungă, baciul, baș (Banat)”, se arată într-un comunicat al Ministerului Culturii prilejuit de includerea jocului de oină în Inventarul național al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial. (G.D.)

Sursă foto: Centrul de Informare Turistică Târgu Lăpuș, Federația Română de Oină

CITEȘTE ȘI:
Jocul de oină, în Inventarul național al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.