Vrei să citești ”50 cele mai frumoase scrisori de dragoste din toate timpurile”?

Când să fie mai potrivit să citești o antologie cuprinzând ”50 cele mai frumoase scrisori de dragoste din toate timpurile” dacă nu în februarie când (nu îmi e foarte clar de ce, dar asta e altă discuție) iubirea este celebrată mai mult decât în oricare altă lună?!

Coordonată de David H. Lowenherz și apărută în condiții grafice elegante la editura Nemira în 2017, antologia este potrivită nu doar pentru romanticii îndrăgostiți de… dragoste, ci și pentru nostalgicii iubitori de epistole. ”Mărturii intime, scoase la lumină în epoca e-mailului și a SMS-ului. Pentru cititorii împătimiți și iubitorii de cuvinte, epistolele rămân irezistibile. Strânse într-o carte pentru oamenii mileniului III, ele parcă ridică discret un colț de perdea, întrezărindu-se astfel încăperile trecute ale dragostei”, se arată în prezentarea cărții.

Dragoste catifelată și tandră, pasiune dusă până la nebunie (și înapoi), despărțiri dureroase, jocuri fierbinți sau indiferențe de gheață, sentimente interzise sunt doar câteva dintre fațetele sentimentale oglindite în epistolele selectate de David H. Lowenherz.

Vreți câteva exemple? Desigur că vreți… ”Nu sunt nerăbdător. Ci doar disperat” îi scrie scriitorul american Ernest Hemingway în aprilie 1945 viitoarei sale soții, Mary Welsh. În 1812, compozitorul german Ludwig van Beethoven către ”eterna iubită” (numele real a fost trecut sub tăcere, iar scrisoarea niciodată expediată): ”Dragostea ta m-a făcut deopotrivă cel mai fericit și cel mai nefericit dintre muritori”. ”Nu mai sunt în stare să leg două idei fără ca dumneata să nu intervii între ele” este mărturisirea făcută în iunie 1835 de romancierul francez Honore de Balzac viitoarei sale soții, Contesa Eveline Hanska. George Bernard Shaw, dramaturg și eseist irlandez, îi scrie în 1913 actriței Stellei Campbell, cea ca îl inspirase să scrie ”Pygmalion”: ”Foarte bine, du-te: pierderea unei femei nu este sfârșitul lumii. Soarele continuă să strălucească…

Cu ce speranță a adunat David H. Lowenherz aceste scrisori de dragoste într-o carte? Mărturisește chiar el: ”Sper ca atunci când veți citi scrisorile să puteți descifra sentimentele celor care le-au scris dar și să vă imaginați ce anume trebuie să fi simțit destinatarii când au deschis plicul și au citit scrisoare, sugrumați de emoție sau de nerăbdare”.

R. Anda Toma

Cartea poate fi cumpărată aici.

Sursă foto: editura Nemira

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.