Un umbo de scut de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie, la expoziția ”Scuturile din Dacia”

”Scuturile din Dacia” este expoziția temporară care a fost deschisă Muzeul Olteniei din Craiova, la care au participat 18 instituții muzeale din țară, inclusiv Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

În cadrul expoziției au fost prezentate câteva zeci de scuturi descoperite în perimetrul fostei Dacii. ”Cele mai multe dintre obiecte au aparținut, cum era și firesc, epocii romane, însă nu au lipsit piese de scuturi celtice, dacice și vandale. Un număr semnificativ de obiecte se datează în epoca romană târzie, fiind în dotarea armatei romane din această vreme sau aparținând unor războinici de neam germanic”, informează dr. Marius Ardeleanu – muzeograf la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș. Alături de obiectele originale etalate, au fost expuse și reconstituiri dintre cele mai fidele.

Expoziția a fost dublată și de apariția unei lucrări științifice, ”Scuturile din Dacia”, semnată de arheologul dr. Dorel Bondoc. ”În capitolul dedicat scuturilor vandale a fost republicat și umbo-ul de fier de la Boinești, piesă unicat în Bazinul Carpatic, aflată azi, alături de alte piese de inventar dintr-un mormânt de incinerație descoperit la finele secolului al XIX-lea, în inventarul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș”, informează dr. Marius Ardeleanu.

Mai multe detalii despre subiect sunt disponibile aici.

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.