Maramureșeanul Grigore Leșe este invitatul special al spectacolului ”Reîntoarcerea la tradiții” care are loc joi, 10 iunie, pe scena Casei de Cultură Studenților ”Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj organizează o seară de muzică tradițională, alături de invitatul special, maramureșeanul Grigore Leșe, și gazdele acestui eveniment, membrii Orchestrei ”Cununa Transilvană” (dirijor prof. Ovidiu Barteș).

Vor fi aduse în scenă hori și jocuri din comunitățile tradiționale, dar și muzică instrumentală, interpretată de Orchestra ”Cununa Transilvană”, care activează de aproape 65 de ani și care are în vedere păstrarea integrității fiinţei folclorului românesc.

”Horile din comunitățile tradiționale s-au șubrezit, comportamentele spirituale sunt diminuate. Să nu așteptăm până când se vor epuiza toate resursele culturii străvechi, pentru că atunci, inevitabil, vom încurca drumul. Să nu irosim timpul! Dorința de a hori a fost mai presus de orice în viața mea. Vin la Cluj să spun câte ceva din taina horilor și să împlinim muzica”, mărturisește Grigore Leșe citat de reprezentanții Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

Cu această ocazie va fi prezentat și volumul ”Chipurile umilinței. Amintiri, destăinuiri, mărturii”, Grigore Leșe în dialog cu Răzvan Bucuroiu, apărut anul trecut la editura ”Lumea credinței”.

Vor mai evolua interpreta Mariana Morcan, jucăușul Ioan Moldovan din Berchieșu – declarat ”Tezaur Uman Viu” de Ministerul Culturii, membrii grupului ”Jijicanii” și grupul instrumental ”Lia Pop” din Frata.

Spectacolul extraordinar, intitulat ”Reîntoarcerea la tradiții”, va avea loc joi, 10 iunie, de la ora 18:00, la Casa de Cultură a Studenților ”Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca. De Noaptea Europeană a Muzeelor, în 12 iunie, cei care vor trece pragul Muzeului Memorial ”Octavian Goga” din Ciucea se vor putea bucura și de spectacolul ”Reîntoarcerea la tradiții”.

Mai multe detalii sunt disponibile aici.

Sursă informații și foto: Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.