Numărul din octombrie al revistei de cultură ”Nord Literar” a ajuns pe piață. În cele ce urmează, câteva spicuiri din sumar.

Pornind de la strania criză identitară a societății românești, Irina Petraș le propune cititorilor, în seria ”Răspunsuri/ Răspunderi”, un eseu despre patriotism și apartenență. Eseul profesorului Gheorghe Glodeanu îl are în prim-plan pe Ion Caraion, care, asemenea lui Lucian Blaga, ”imaginează existența ca o mare trecere către moarte”.

Despre un artist care ”se dezvăluie pe sine până la capătul capătului” este cronica literară a Deliei Muntean la volumul lui Constantin Preda ”Doar ochii mi-au mai rămas vii”.

”Valori și prezențe conjuncturale”, un nou volum de cronici literare al Danielei Sitar-Tăut, este prezentat de autoare la pagina de ”Istorie literară”.

”Arhitectura, precum literatura” consideră Gheorghe Pârja, în analiza cărții ”La un moment dat”, scrisă de arhitectul Mihai Pienescu. În aceeași pagină de recenzii, Raluca Hășmășan prezintă cartea-document a prof dr. Ioan Dorel Todea, ”Centrul Cultural Pastoral <Sfântul Iosif Mărturisitorul, Sighetu Marmației> – veșnic drept lăcaș pentru cultura și credința tuturor maramureșenilor”. Leo Butnaru este poetul publicat la pagina ”Orfeu” și, implicit, parodiat de Lucian Perța la rubrica sa. Versurile Rodicăi Brad-Păuna și ale Olimpiei Danci pot fi citite la pagina dedicată evenimentelor culturale. Cele două poete și-au lansat de curând la Baia Mare câte un volum de versuiri în ediție română-italiană.

Dana Buzura-Gagniuc face o radiografie a evenimentelor culturale care au avut în prim-plan cinstirea cărții și a autorilor ei: de la concursul ”Cărțile Anului” și Festivalul Internațional de Poezie de la Sighetu Marmației până la ”Serile de poezie Nichita Stănescu” de la Desești.

Terezia Filip interpretează critic poezia lui Ștefan Herțeg, pornind de la ultimul său volum de versuri, ”Lut”. Iuliana-Andrea Pop se oprește asupra volumului lui Radu Sergiu Ruba, ”Semnătura indiană”, iar Dana Oprica vorbește despre ”Ultimul popas în Infern” al lui Nicoară Mihali.

”Elegie la stingerea unui vulcan liric” este textul în care Gheorghe Pârja evocă personalitatea lui Vasile Morar, unul dintre marii poeți ai Maramureșului, care, în luna octombrie, a plecat dintre noi. Pagina de traduceri îi este dedicată poetului originar din Chelința, poeziile sale fiind traduse în limba italiană de Lucia Ileana Pop.

Poemul lunii aparține lui Echim Vancea, iar acest număr este ilustrat cu grafică aparținând artistului Ioan Marchiș.

Sursă informații și foto: Nord Literar

CITEȘTE ȘI: Elevi ai Colegiului de Arte Baia Mare, premiați la Concursul național…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.