A apărut numărul 240 al revistei ”Nord Literar”. 20 de pagini de critică literară, proză, poezie, dezvăluiri, interviu, recenzii. Cam acestea ar fi ingredientele publicației. Spicuiri:

  • În pagina ”Opinii”, abordând poetica semnului la Lucian Blaga, Horia Bădescu susține că ”Nu putem vorbi despre poezie fără să vorbim despre semn”, iar Ion Papuc, în ”Spectre și măști”, conturează personalitatea complexă a artistului maramureșean Vasile Jurje.
  • ”Orice timp al tău îți este accesibil, atâta vreme cât ai la îndemână gândul, visarea, cartea”, afirmă Irina Petraș în partea a doua a eseului ”Răspunsuri/Răspunderi”.
  • Pornind de la o corespondență existentă în cadrul Muzeului de Istorie și Arheologie Maramureș, dr. Viorel Rusu aduce în atenție efervescența culturală a începutului de secol XX în Baia Mare, sugerată și dintr-o epigramă a lui Cincinat Pavelescu, unul dintre numeroșii oameni de cultură care au trecut pragul Castelului Pocol, loc frecventat de personalități relevante ale epocii.
  • Dana Buzura-Gagniuc aduce pe tapet o parte din corespondența scriitorului Augustin Buzura cu părinții, din perioada studenției clujene a acestuia, punând față-n față frământările și temerile tânărului student cu cele ale mamei sale.
  • O recomandare la lectura celei mai recente cărți a Andreei Hedeș, ”Marea e frumoasă ca tine”, face Elena Abrudan în paginile de ”Interpretări”. Pagini în care, la rândul său, Gheorghe Pârja ne amintește de personalitatea lui Laurențiu Ulici, care în 6 mai ar fi împlinit 80 de ani.
  • Monica D. Cândea aduce în prim-plan volumul monografic al lui Flori Bălănescu, ”Paul Goma. Conștiința istorică și conștiința literară”.
  • În cele două pagini dedicate artelor, Dalina Bădescu ne propune eseul ”România senilă”, iar Pavel Șușară – ”Decalogul artistului de mijloc”.

Sursă informații și foto: Consiliul Județean

CITEȘTE ȘI:  Pe lista scurtă pentru Premiul ”Luigi Micheletti”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.