A apărut, zilele trecute, numărul din septembrie al revistei de cultură ”Nord Literar”. A apărut, ca de obicei, cu un sumar dens și variat, ca de fiecare dată, și cu multe pagini dedicate aniversării ori portretizării unor personalități remarcabile.

Pornind de la analiza cititorului român care ”n-a încetat să fie unul de talie europeană, mondială”, Irina Petraș își declară puterea de a-și imagina o comunitate utopică în care ”neliniștile interioare te-ar purta periodic spre librării, biblioteci, muzee, galerii, săli de spectacol.”

Ion Papuc face o analiză a volumului ”Simbolistica vaselor funerare din cultura Suciu de Sus” al sculptorului Ioan Marchiș. La rubrica ”Avalon”, Ovidiu Pecican se oprește asupra prozei lui Florin Bănescu.

Criticul literar Cornel Ungureanu aniversează 80 de ani, prilej cu care profesorul Gheorghe Glodeanu trece în revistă consistenta operă a acestuia.

”Cum se naște un concept” este textul în care criticul Delia Muntean abordează fenomenul ”Echinox” din perspectiva celui dintâi cronicar literar al publicației, Petru Poantă.

Paginile de eseu sunt dedicate abordării lui Nichita Stănescu din două perspective: cea a Doinei Uricariu, care analizează romanul lui Bogdan Crețu ”Nichita, poetul ca și soldatul”, și cea a lui Nichita Danilov, care caută răspuns la întrebarea ”A fost Nichita Stănescu un poet religios?”

Sursa datelor și foto: Revista ”Nord Literar”

CITEȘTE ȘI: 50 de ani de carieră muzicală

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.