Un film de excepție despre ”Titanul de la Bonn”, difuzat în premieră

Astăzi, de la ora 20.05, TVR 2 difuzează, în premieră filmul ”Louis van Beethoven”, cea mai mare producţie germană de film realizată în 2020, special pentru Anul Beethoven, la împlinirea a 250 de ani de la naşterea marelui compozitor.

Filmul a avut premiera online în octombrie, la Festivalul de film de la Biberach, iar TVR 2 se numără printre puţinele televiziuni care îl difuzează în premieră, chiar înaintea televiziunilor producătoare din Germania şi Austria (care l-au programat de Crăciun) – se arată într-un material de promovare a filmului al televiziunii publice.

Filmul biografic, în regia lui Niki Stein, încearcă să desluşească mai multe aspecte despre muzicianul şi compozitorul supranumit „Titanul de la Bonn”.

Povestea vieţii lui Ludwig van Beethoven începe în 1779, când copilul „Louis” – cum îl numeşte familia – este deja recunoscut drept un geniu muzical precoce, în ciuda relaţiei dificile cu tatăl său, alcoolic şi sever. Tânărul Louis primeşte şansa de a studia la Viena cu Joseph Haydn, unde prinde gustul independenţei şi învaţă să meargă pe propriul său drum, ceea ce va continua să facă în viaţa personală şi în toate etapele creaţiei sale muzicale. Geniul neconvenţional îl ajută pe Louis să nu servească un maestru, ci doar artele, înfruntând vremuri grele, cu tragedii familiale şi o dragoste neîmpărtăşită. Profund preocupat de mişcările politice şi sociale ale timpului său – de la Revoluţia Franceză, până la domnia lui Napoleon, căruia i-a dedicat una dintre cele mai celebre lucrări ale sale, Simfonia a 3-a, „Eroica” – Beethoven n-a ezitat niciodată să se opună convenţiilor sociale, în numele libertăţii şi al adevărului. Nici convenţiile din lumea muzicii nu i-au stat niciodată în cale, el continuând să-şi inoveze stilul şi să caute noi mijloace de expresie muzicală până la sfârşitul vieţii (1827), deşi îşi pierduse complet auzul de mai bine de zece ani.

Pentru rolul lui Beethoven au fost aleşi trei actori diferiţi, toţi având studii temeinice în muzică.

Sursa: tvr.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.