Înscris de UNESCO pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, Mărțișorul a fost celebrat la sediul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, două dintre evenimente fiind despre tradiția acestui obicei în Maramureș.

Comisia Națională a României pentru UNESCO a organizat la început de martie evenimentul “Mărțișor – tradiție și legendă” cu scopul de a proteja tradițiile autentice legate de practicile culturale asociate zilei de 1 martie și de a le promova în rândul tinerei generaţii. Evenimentul (derulat la sediul CNR UNESCO din București) a avut un puternic iz de Maramureș datorită vernisajului expoziției ”Tradiția mărțișorului în Maramureș” a artistului fotograf Tudorel Ilie și atelierului de creație de mărțișoare ”Șezătoare” susținut de Maria Marinca.

Parte componentă a proiectului cultural fotografic ”Zestrea Vie Românească”, expoziţia ”Tradiția mărțișorului în Maramureș” îşi propune să promoveze în rândul iubitorilor de cultură din ţară şi din străinătate ”practicile culturale asociate zilei de 1 martie din Maramureş, unde se mai păstrează încă cele mai importante valori ale patrimoniului cultural tradiţional din România, ca un adevărat <<muzeu viu>> al tradiţiilor strămoşeşti”, se arată în comunicatul CNR UNESCO.

Maria Marinca derulează – încă din 1985 – proiectul ”Mărțișorul tradițional de Budești”, care popularizează datinile şi obiceiurile din Maramureș prin care locuitorii satelor sărbătoresc tradiţional renaşterea naturii şi venirea primăverii. ”La sfârşitul iernii, din vremuri imemoriale, pe la casele maramureşenilor de pe Valea Cosăului au loc şezători pentru făcut de mărţişoare. În satul Budeşti, coconii confecţionează cu dibăcie mărţişoare după un model străvechi moştenit din străbuni, sub atenta îndrumare a femeilor în floarea vârstei şi a bătrânelor”, așa prezintă CNR UNESCO șezătoarea din Maramureș -o adevărată instituţie sătească prin care dăinuie atât acest model arhaic de mărţişor, cât şi celelalte obiceiuri şi tradiţii din Maramureș. La atelierul de creație de mărțișoare au participat 30 de elevi.

În 2017, Mărţişorul a fost înscris de UNESCO pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii.

Sursă informații și foto: Comisia Națională a României pentru UNESCO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.