Inițiator al Noului val francez, critic de film, teoretician, regizorul Jean-Luc Godard (1930 – 2022) va fi celebrat la cea de-a 22-a ediţia a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. În perioada 9-18 iunie, opt dintre cele mai apreciate filme ale sale vor putea fi vizionate în cadrul secţiunii Close-up Jean-Luc Godard, organizată cu sprijinul Institutului Francez din România.

”Cu sufletul la gură” și Belmondo

Interesul lui Jean-Luc Godard pentru film apare în tinereţe, când coagulează o echipă de critici entuziaşti în jurul revistei ”Cahiers du Cinema”, printre care Jacques Rivette, Claude Chabrol şi Francois Truffaut. În 1960 debutează cu ceea ce avea să devină un film-cult care a zguduit paradigmele existente în lumea cinematografiei. Capodoperă venerată de public şi critică deopotrivă, ”A bout de souffle” (Cu sufletul la gură) portretizează viaţa unei tinere americane din Paris (Jean Seberg) şi povestea de iubire sortită eşecului pe care o are cu un delincvent (interpretat de un seducător Jean-Paul Belmondo, a cărui carieră este lansată de acest film). Filmul a câştigat Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin.

Disprețul” – film simplu despre lucruri complicate

„Este un film simplu despre lucruri complicate” avea să spună Godard despre ”Le mepris” (Dispreţul, 1963), o peliculă despre conflictul dintre dragoste, artă şi industria filmului. Un dramaturg aspirant se trezeşte prins între un producător tiranic şi regizorul Fritz Lang, într-o adaptare cinematografică a Odiseei lui Homer. Dorinţa de a-i intra în graţii producătorului, indiferent de mijloace, are urmări neaşteptate, făcând-o pe soţia sa (interpretată magistral de Brigitte Bardot) să se uite la el cu tot mai mult dispreţ. Inspirat de romanul lui Alberto Moravia, ”Le mepris” este, probabil, cel mai tulburător film al lui Godard, fiind marcat de un profund sentiment de melancolie şi dezintegrare.

Alphaville

Câştigător al Ursului de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin din 1965, ”Alphaville” devine una dintre operele emblematice ale lui Godard. O combinaţie între science-fiction şi film noir, povestea urmăreşte călătoria agentului secret Lemmy Caution (Eddy Constantine) prin oraşul distopic Alphaville, unde emoţia este o infracţiune teribilă ce atrage pedeapsa cu moartea. Reminiscent stilistic expresionismului german, filmul revizitează faţete ale existenţei umane care l-au preocupat mereu pe Godard precum iubirea, arta şi anxietatea în faţa unei lumi absurde.

La chinoise” și ”Demonii” lui Dostoievski

O operă radicală a cinematografiei şi un punct de cotitură în cariera lui Godard, ”La chinoise” (1967) adaptează ”Demonii” lui Dostoievski într-un film politic despre un grup de cinci studenţi adepţi ai lui Mao, care plănuiesc un asasinat. Avându-i în rolurile principale pe Anna Wiazemsky – o altă colaboratoare fidelă a regizorului – şi Jean-Pierre Leaud, filmul este rezultatul unui proces de producţie cu scene improvizate şi autonome, asamblate ulterior la masa de montaj. Filmul a câştigat premiul juriului la Festivalul de Film din Veneţia şi marchează renunţarea lui Godard la ideea de film narativ.

Redefiniri cu ”Pierrot nebunul”

Reunind două mari staruri, Anna Karina – muză a regizorului şi figură reprezentativă a Noului val francez – şi Jean-Paul Belmondo, ”Pierrot le fou” (Pierrot nebunul, 1965) este un alt exemplu sclipitor prin care Godard redefineşte graniţele stilistice şi tehnicile narative. Pierrot renunţă la constrângerile plictisitoare ale unei căsnicii nefericite şi fuge din Paris împreună cu o tânără urmărită de asasini algerieni. Ceea ce pare o naraţiune standard de thriller cu accente de road movie este, de fapt, o declaraţie tandră şi personală despre lume, iubire neîmplinită şi esenţa operei artistice.

”Weekend”, satira tăioasă

„Această satiră tăioasă de la sfârşitul anilor ’60 a lui Jean-Luc Godard este una dintre marile opere anarhice ale cinematografiei” – astfel începe Criterion Collection prezentarea filmului ”Weekend” (1967), o poveste suprarealistă despre un cuplu burghez care recurge la crimă pentru a-şi asigura moştenirea de la părinţii soţiei. Realizat în acelaşi an cu ”La chinoise”, ”Weekend” se situează la polul opus, oferind o imagine de coşmar a unei societăţi aflate în pragul colapsului. De altfel, filmul se termină cu inserturi gen „sfârşitul poveştii”, „sfârşitul cinema-ului”, care pun la îndoială însuşi viitorul lui Godard ca regizor şi prezintă o viziune extrem de critică despre rolul jucat de filmul comercial şi, implicit, de el în acest curent descendent în care se afla societatea. Din fericire, decizia sa de a nu mai face filme pentru o vreme a fost întreruptă de evenimentele din 1968, care i-au dat un nou impuls pentru a crea.

O simfonie despre oameni

”Sauve qui peut (la vie)” (1980) a concurat pentru Palme d’Or şi îi are în distribuţie pe Isabelle Huppert, Nathalie Baye (premiul Cesar pentru cea mai bună actriţă în rol secundar) şi Jacques Dutronc. Filmul e structurat într-un prolog, trei episoade (Imaginarul, Frica şi Comerţul), care urmăresc cele trei personaje principale şi interacţiunile acestora cu ceilalţi, şi un epilog care încearcă să ofere o rezoluţie finală protagoniştilor. ”Sauve qui peut (la vie)” e profund inventiv şi excelent interpretat, o simfonie despre oameni care încearcă a se obișnui cu vieţile lor dezordonate, într-o societate în care fiecare este pe cont propriu. Filmul a înregistrat un semnificativ succes financiar şi de critică în Franţa şi a fost foarte bine primit în SUA, beneficiind de subtitrări în limba engleză realizate de Charles Bukowski.

Comedie cu el însuși în rol de regizor

Probabil singurul film al lui Godard care s-ar putea încadra în categoria comedie, ”Soigne ta droite!” (1987) îl are ca protagonist chiar pe el însuşi, în rolul unui regizor căruia i se garantează finanţarea atât timp cât reuşeşte să termine pelicula în 24 de ore. Cu un titlu ce face referinţă la scurtmetrajul lui Jacques Tati ”Soigne ton gauche”, filmul este o colecţie de scheciuri pe un fundal de muzică rock. „Un poem filmat, un uşor electroşoc, un colaj dadaist”, după criticul Michel Boujut.

Sursă informații și foto: TIFF

CITEȘTE ȘI: Alături de artiști

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.