10 zile, peste 50 de evenimente: de la spectacole de teatru la concerte, de la teatru radiofonic pe mobil la spectacole-lectură, de la lansări de carte la expoziție de fotografie și grafică. Așa se va scrie povestea Festivalului Internațional Multicultural de Teatru TRANZIT FESzT de la Satu Mare, o poveste care începe cu… Teatrul Municipal Baia Mare.

În perioada 20-29 martie are loc Festivalului Internațional Multicultural de Teatru TRANZIT FESzT. Teatrul de Nord Satu Mare a fost de-a lungul anilor prezent în comunitatea teatrală din România prin organizarea unui festival, fie că acesta s-a numit ”Teatru Imagine”, ”Săptămâna Festivalului Atelier” la Satu Mare sau ”Fără Bariere”. În 2017 s-au reluat întâlnirile teatrale la Satu Mare cu un nume și o imagine nouă: Festivalul Internațional Multicultural de Teatru TRANZIT FESzT. În acest an, Teatrul de Nord numără 18 ediții de festival de teatru la Satu Mare și 3 ani de când evenimentul și-a redefinit identitatea.

Organizat de cele două trupe ale Teatrului de Nord, Mihai Raicu și Harag György, festivalul ”propune un dialog multicultural substanțial la nivel teatral și de arte ale spectacolului”, se menționează în comunicatul Teatrului Nord. ”Selecția din acest an nu a fost condiționată de o temă, diversitate poate fi cuvântul cheie al festivalului. Vin la Satu Mare trupe mari și mici din țară, dar și din Ungaria, Polonia, Rusia, Turcia; spectacole premiate, forme de teatru din cele mai diverse, spectacole pentru publicul de toate vârstele. Peste 50 de evenimente teatrale, literare, muzicale, lansări de carte și expoziții vor avea loc, timp de 10 zile, la Teatrul de Nord, pe scenele Casei de Cultură a Sindicatelor și a Centrului Cultural ”G.M. Zamfirescu”, în Red Hat Yard și Grandstand (cafeneaua teatrului)”, vin detaliile din partea organizatorilor.

Printre teatrele invitate figurează și Municipalul băimărean. De altfel în programul TRANZIT FESzT 2020 publicat pe site-ul oficial al Teatrului de Nord Satu Mare spectacolul ”Hai că nu e Cernobîl” (text și regie, Norbert Boda) al Teatrului Municipal Baia Mare este cel care deschide festivalul vineri, 20 martie, de la ora 16.00, în sala Studio a Teatrului de Nord.

În foaierul teatrului va fi amenajată o expoziție de carte cu vânzare, din colecțiile editate de Fundația Culturală ”Camil Petrescu” și revista ”Teatrul azi”.

În parteneriat cu Radio România și Teatrul Național Radiofonic, Tranzit Fest Satu Mare inaugurează o secțiune intitulată ”Teatru pe mobil”. În timpul festivalului, în cafeneaua teatrului vă stă la dispoziție un spaţiu special amenajat pentru audiţia individuală, cu o selecție de 12 producţii concepute pentru ascultare la căşti, cu precădere teatru scurt, dar şi spectacole sonore care se încadrează în limita a 60 de minute.

Programul festivalului îl puteți descoperi aici.

R. Anda TOMA

Sursă informații: Teatrul de Nord Satu Mare
Sursă foto: Teatrul Municipal Baia Mare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.