”Sunt onorat să cânt în încheierea Festivalului «Toamna Muzicală Arădeană», alături de maestrul Radu Popa”, mărturisește sigheteanul Cadmiel Boțac. Concertul este programat pentru joi, 24 noiembrie, de la ora 19.00, în Sala Palatului Cultural. În program: Concertul nr 1 în si bemol minor pentru pian și orchestră op. 23 de Piotr Ilici Ceaikovski și Șeherezada, suita simfonică op. 35 de Nicolai Rimski Korsakov. ”Este finalul «Toamnei Muzicale Arădene», o seară simfonică emblematică și performantă, pe care ne-am imaginat-o alături de dirijorul Radu Popa și pianistul Cadmiel Boțac”, spun cei de la Filarmonica Arad.

Cadmiel Boțac a început studiul pianului la vârsta de 4 ani, în Sighetu Marmației, îndrumat de profesoara Monica Chifor. A studiat la Academia Națională de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca (prof. Daniel Goiți). În prezent este masterand al Universității de Muzică și Artele Spectacolului din Viena (prof. Stefan Arnold). A participat la cursuri de măiestrie susținute de Robert Levin, Boris Berman și Markus Schirmer.

Primul concert important îl susține în 2011, la Conservatorul din Luxemburg. A concertat în SUA, Luxemburg, Croația, Italia, Franța, Rusia, Germania, Austria și România.

Primul premiu relevant vine în 2007, la Concursul Internațional de Muzică din Zagreb. În mai 2014 câștigă Concursul Internațional ”Astana Piano Passion” din Kazahstan. Un moment cheie din parcursul lui Cadmiel, grație întâlnirii cu renumitul pianist Denis Matsuev. Urmează premii I la alte concursuri internaționale din Italia, Franța și România. Bursier al Fundației pentru Comunitate, al Fundației Regale Margareta a României, al Fundației Europene Yamaha.

Albumul ”CADMIEL BOȚAC – Recital de pian. Beethoven, Chopin, Enescu” a apărut în noiembrie 2021 la Casa Radio din București. Este rezultatul a două distincții acordate tânărului artist de Radio România Muzical: Premiul special obținut în 2017 la ”Transylvanian International Piano Competition” de la Brașov și Bursa ”Moștenitorii României muzicale” câștigată în 2020.

Sursă foto afiș: Filarmonica Arad. Sursă foto Cadmiel Boțac: arhiva personală Cadmiel Boțac.

CITEȘTE ȘI:
Din Sighetu Marmației, la Viena – un parcurs pe clape de pian

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.