„Romanul cinematografic“ conceput de către Titus Popovici care i-a ținut în fața micilor ecrane pe mulți români la începutul anilor ’80, serialul „Lumini şi umbre“, deține și astăzi câteva recorduri în televiziune – se arată pe site-ul TVR. Cu 52 de episoade scrise, 36 filmate şi 33 difuzate, 400 de actori, câteva mii de figuranţi şi trei regizori (Andrei Blaier, Mihai Constantinescu şi Mircea Mureşan). 50 de decoruri construite şi exterioare filmate la Mediaş, Sibiu, Sibiel, Sălişte, Dumbrăveni, Braşov și Bucureşti, „Lumini şi umbre“ este cel mai lung serial românesc.
Producţie a Televiziunii Române, în colaborare cu Centrul de Producţie Cinematografică Bucureşti, serialul a fost realizat şi difuzat între anii 1979 şi 1982. Personaje precum Virgil Bălan, zis „Împăratul“ (interpretat de Mitică Popescu) şi sergentul Vasile Şaptefraţi (Valentin Uritescu) au intrat în folclor. În alte roluri: Ilarion Ciobanu (Gheorghe Bălan), Margareta Pogonat (Maria Bălan), Florin Călinescu (Mihai Bălan), Ion Besoiu (Honorius Cosma), George Motoi (Liviu Cosma), Adrian Pintea (Zeno Cosma), Rodica Mureşan (Odette Cosma), Gheorghe Dinică (Ştefan Barta).
Pornit ca o comandă de la partid, în serial s-au regăsit mai multe parabole care incriminau regimul comunist: alegerile din 1944, care au apărut ca fiind falsificate, discuțiile despre naționalizare. Cu mare succes la public, aproape șapte milioane de români așteptau ziua de sâmbătă pentru a urmări destinele câtorva familii dintr-un orăşel românesc din Transilvania, în perioada cuprinsă între 23 august 1944 şi 30 decembrie 1947. Titus Popovici scrisese deja scenariul pentru o nouă serie, când producția a fost stopată.
Despre rolul său în „Lumini și umbre”, actorul Mitică Popescu spunea că l-a îndrăgit mult, ”cu toate că era un personaj pe muchie de cuțit, așa cum numim noi, un fel de bișnitar”. Maestrul a povestit și cum a ajuns să-l joace pe „Împarat”. A fost chemat de regizorul Andrei Blaier, și-a pus costumul cu trenci, basc și fular alb și a dat o probă. „Aproape doi ani de zile am fost oaspetele oamenilor, îmbrăcat în trenci, basc și cu un fular alb”, spunea Mitică Popescu.
Unul dintre cele mai populare personaje a fost sergentul Vasile Șaptefrați, jucat de Valentin Uritescu. A fost primul rol în film al actorului care se apropia de vârsta de 40 de ani și încă nu debutase în cinema. În februarie 1980, el a fost invitat să dea o probă pentru rolul unui sergent în serialul „Lumini și umbre”. S-a prezentat la studiourile din Molierre, iar testul consta în a face instrucție cu un grup de vreo șase-șapte soldați. A convins din prima. Pentru rolul sergentului, Valentin Uritescu spunea că s-a inspirat din anii săi de armată.
Serialul „Lumini și Umbre” poate fi urmărit la TVR 3 în fiecare zi de la ora 19:00.
Sursă informații și foto: TVR
CITEȘTE ȘI: Artspot dă start înscrierilor la cursurile de actorie pentru elevi