Una din rezidențele artistice România Remarcabilă este găzduită de Bârsana. În localitatea din Maramureș, Mihaela Moldovan a ajuns deja. Prima ”lecție” a fost primită de la Ioana Pop, renumită pentru țesăturile și cusăturile sale. Care a demonstrat cum se fac nodurile din sfoară.

Investigarea identității comunităților și istoriei locale, scopul rezidențelor România Remarcabilă

Centrul Cultural Clujean a anunțat artiștii care vor începe, în această lună, rezidențele artistice în șase comune din rețeaua România Remarcabilă. Este vorba despre Alex Mirutziu, Nona Inescu, Orsolya Gál, Mihaela Moldovan, Ștefan Radu Crețu, Irina Botea Bucan și Jonathan Dean.

Rezidențele România Remarcabilă se concentrează pe procese de creație participative, având ca scop investigarea identității comunităților și istoriei locale. ”Pornim de la patrimoniul istoric local, dar suntem atenți la contextul natural, poveștile și meșteșugurile locului, la oameni și obiectele lor, și căutăm noi moduri de a încuraja comunitățile locale să-și cunoască și construiască identitatea”, se arată în prezentarea rezidențelor.

Un prim popas: Ioana Pop, renumită pentru țesăturile și cusăturile sale

Mihaela Moldovan a venit în Maramureș, la Bârsana, unde a întâlnit-o pe Ioana Pop, renumită pentru țesăturile și cusăturile sale. ”Împreună cu un grup de copii a făcut și o șezătoare adhoc, unde au învățat să facă noduri din sfori. Pentru zilele viitoare plănuiesc deja noi momente împreună”, anunță o postare pe contul România Remarcabilă.

Conform apelului pentru rezidențele artistice, acestea își propun ”să promoveze interesul, conștientizarea și înțelegerea artelor contemporane în comunitățile rurale, prin implicarea artiștilor în procese comunitare în urma cărora vor dezvolta o producție artistică încorporată în Centrul de interpretare a patrimoniului din comuna Vad și cinci evenimente de artă contemporană în comunele Mănăstireni, Moldovenești, Bârsana, Fundata și Bucium”.

Programul de rezidenţe face parte din proiectul România Remarcabilă – Interpretarea patrimoniului cultural prin artă şi antreprenoriat, finanţat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA, şi se bazează pe accesul deschis al artiştilor la resurse de creaţie, pe modalităţi etice de lucru, respectând demnitatea şi viaţa privată a membrilor comunităţilor gazdă, încurajând comunicarea interetnică, toleranţa confesională şi egalitatea de gen.

Inițiată în 2018, România Remarcabilă este o rețea de localități care lucrează împreună pentru a face schimb de bune practici și pentru a colabora în proiecte de dezvoltare durabilă bazate pe valorificarea patrimoniului cultural. În prezent, din rețea fac parte 12 localități din diferite județe din Transilvania: Beliș, Bonțida, Ciurila, Mănăstireni, Moldovenești, Poieni, Vad (jud. Cluj), Valea Viilor (jud. Sibiu), Plopiș (jud. Sălaj), Fundata (jud. Brașov), Bârsana (jud. Maramureș), Bucium (jud. Alba).

Sursă informații și foto: Centrul Cultural Clujean, România Remarcabilă

CITEȘTE ȘI:
Afișul Zilelor Europene ale Patrimoniului, ilustrat cu o fotografie din Maramureș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.