În decembrie 2020, după mai bine de trei decenii de preocupare, Muzeul Național de Artă al României și Teatrul Național ”I. L. Caragiale” din București aduc în discuție parcursul restaurării picturilor împușcate la Revoluția din 1989, printr-un proiect inedit.

Cele două instituții de cultură lansează public o serie de 11 clipuri video prin care actorii Teatrul Național ”I. L. Caragiale” (TNB) vorbesc despre tot atâtea picturi din colecția de Artă Românească Modernă a Muzeului Național de Artă al României (MNAR), ce au fost puternic avariate în timpul acelor zile. Proiectul este inspirat de expoziția temporară ”Laborator II – 1989. restaurarea picturilor împușcate” și a fost realizat de fotograful Teatrului Național din București, Florin Ghioca.

”Împușcate frontal, în rafale, picturile au urmat un lung și amplu proces de restaurare, prin care au fost supuse unor serii de acțiuni de salvare, de recompunere și refacere, grație eforturilor restauratorilor muzeului. Interesant pentru specialiști a fost nu doar procesul în sine de restaurare, cât acela de a conștientiza «traumele» la care au fost supuse aceste lucrări și de a vedea urmele adânci lăsate în destinele lucrărilor”, se arată în pagina de prezentare a evenimentului.

Proiectul ”(R)EVOLUȚIA TABLOURILOR. Actorii TNB spun poveștile lucrărilor împușcate în decembrie 1989”, lansat azi, prezintă cazul fericit al unor picturi salvate și repuse în circuitul expozițional. Actorii Teatrului Național ”I. L. Caragiale” din București se transpun și devin vocile acestor tablouri. ”Prin glasurile lor, proiectul atrage atenția asupra efectelor acțiunilor de atunci, imprimate printre straturile de culoare. Aflați chiar față-n față cu picturile restaurate, actorii povestesc, simt și transmit încărcătura pieselor de artă. Rememorarea tragicelor evenimente, reanalizarea fiecărei lucrări în parte și chiar simpla vizionare a stadiilor «înainte» și «după» restaurare, transformă proiectul de față într-un adevărat manifest istoric, făcând apel la conștiință”, precizează sursa citată.

Clipurile video sunt puse la dispoziția publicului prin platformele de comunicare ale MNAR și TNB, respectiv conturile de YouTube și paginile de Facebook ale instituțiilor, în încercarea de a face cât mai accesibile publicului larg aceste unice povești.

Proiectul este realizat de Muzeul Național de Artă al României și Teatrul Național ”I. L. Caragiale” din București, cu participarea grupului Laboratorului de restaurare pictură de șevalet și a actorilor: Emilia Popescu, Amalia Ciolan, Monica Davidescu, Ileana Olteanu, Cosmina Olariu, Ion Caramitru, Mircea Rusu, Alexandru Potocean, Lari Giorgescu, Richard Bovnoczki și Daniel Badale.

Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile aici.

Sursă informații și foto: Muzeul Național de Artă al României

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.