”Puterea spirituală a empatiei”, de Cyndi Dale, este o carte care mi-a plăcut enorm și care a ajuns la mine în momentul cel mai bun în care ar fi putut s-o facă, cred.

Cartea a fost lansată în 2016 la editura Cartea Daath, Cyndi Dale fiind – după cum este prezentat pe site-ul editurii – ”un autor recunoscut internaţional, speaker, vindecător şi consultant în domeniul afacerilor, preşedintele companiei Life Systems Services care a oferit cursuri de pregătire pentru mai mult de 35.000 de clienţi din Europa, Asia şi America”. A publicat 15 cărţi în format tipărit, e-book şi audio-book.

Nu mai citisem nimic scris de Cyndi Dale, dar aș face-o oricând pentru că știe să ”vorbească” cu cititorii prin intermediul cărților sale, indiferent de subiect. Nu știu mental asta, ci simt asta!

Despre a simți e și cartea asta și despre cum simțim fiecare în funcție de tipul de empatie pe care ni l-am dezvoltat. Cu alte cuvinte, există șase tipuri de empați: fizici, emoționali, naturali, spirituali, mentali și șamanici. Fiecare dintre aceste tipuri simte într-un fel anume pentru că empatia, printre altele, presupune să te pui în pantofii celuilalt și să simți ce simte el, fără să te identifici plenar cu el, ci să știi să faci diferența dintre el/ea și eu. Acesta e scenariul ideal, însă, în funcție de aceste șase tipuri, fiecare rezonăm într-un fel sau altul cu un om, animal, o frunză sau cu un spirit.

”În esență, suntem pe această planetă să învățăm despre iubire. Unii dintre noi cad în latura extremă și, ca empați super hăruiți, suferă foarte mult. Ar putea beneficia mai mult dacă nu s-ar mai expune și nici nu s-ar implica empatic. Pe de altă parte, există persoane cu abilități empatice care par a se fi închis în ele și devin inaccesibile. În orice parte a spectrului ne-am regăsi, scopul final este acela de a asculta muzica sufletului nostru, precum și muzica sufletelor celorlalți, creând armonie pe măsură ce avansăm în această călătorie numită viață – și, desigur, să ne bucurăm să ascultăm simfonia împreună”, se arată în carte. O carte accesibilă, care are și exemple concrete, mici povestioare care vin să completeze informațiile – un punct bifat cu brio de autoare și de care, personal, aveam nevoie.

Deși destul de restrânsă ca material de expunere vizavi de tema extrem de generoasă, subiectul nu e tratat superficial. Dimpotrivă, e de admirat modul în care Cyndi Dale reușește să sintetizeze lucrurile cu adevărat esențiale pentru cititor.

Am învățat mult din cartea aceasta și mi-am confirmat o grămadă de lucruri pe care le simțeam față de mine și față de cei din jur, dar am aflat și lucruri la care nu mă așteptam. De exemplu, dacă la începutul cărții mă simțeam mai mult ca aparținând tipului emoțional, am aflat mai apoi că, de fapt, sunt un empat natural, apoi spiritual și abia apoi emoțional. Cum am aflat asta și ce vreau să spun? Cyndi Dale ne-a pregătit și un test, în paginile cărții. Un test foarte interesant, de 30 de întrebări pe care, făcându-l, putem afla ce fel de empatie am exersat mai mult.

Încă un lucru fain la ”Puterea spirituală a empatiei”: are o valoare practică inestimabilă. Să nu vă închipuiți că această valoare se rezumă doar la acest test, cu interpretările de rigoare, ci și la exemplele concrete de care v-am spus și la exercițiile speciale pentru a-ți dezvolta abilitățile empatice și pentru a face față întâlnirilor cu cei pe care-i numește Cyndi Dale drept empați afectați. Da, toți suntem empați: cei despre care spunem uneori că ”parcă nu simt nimic” sau sunt diagnosticați cu o afecțiune psihică au anumite caracteristici empatice ușor denaturate, care trebuie șlefuite ca orice diamant care se respectă.

Nu trebuie să fugim de nemaiîntâlnit, ci trebuie să încercăm să-l înțelegem, să fim empatici. Cu atât mai mult cu cât a fi empatic ne ajută și pe noi: ”Se pare că atunci când în mod empatic recunoaștem stresul în altă persoană și căutăm să-i ușurăm situația, și valorile hormonilor de stres din noi înșine cad. Sistemul nostru imunitar crește și suntem mai păziți de infecții virale severe, avem un ritm cardiac mai bun, o tensiune mai bună, niveluri scăzute de colesterol (…). Empatia aplicată – a face acțiuni bazate pe percepțiile empatice – nu are decât efecte benefice asupra imunității, nivelului de stres și speranței de viață”.

Cu alte cuvinte, empatia influențează benefic sănătatea, dar e impetuos să facem diferența dintre ea și surorile ei, compasiunea și manipularea, fără să uităm vreodată de iubire. Empatia și iubirea sunt strâns legate, interdependente, tot ceea ce ne leagă. ”Ce determină doi oameni să se simtă apropiați și conectați? Totul începe și se încheie cu intimitatea, arta de a fi vulnerabil în iubire. Intimitatea e dependentă total de capacitatea de a face schimb de stări emoționale, grijă și atenție. La fel de adevărat este și pentru crearea intimități cu ființe ale naturii și cu cele din alte lumi. (…) Indiferent cum ne construim legăturile sau ce ne leagă, empatia este cea care formează unitatea”.

În viața mea n-am citit anexe mai interesante ca la această carte. În ele am aflat despre impostorii empatiei, regretul și compătimirea, dar și despre empații afectați, de care pomeneam mai înainte. Cartea m-a mișcat mult, am simțit-o extrem de apropiată sinelui meu și o recomand cu căldură tuturor celor interesați să afle mai multe despre ei înșiși și despre cum să construiască relații mai frumoase reconstruindu-se pe ei.

Mihai COTEA

Cartea poate fi cumpărată aici.
Sursă foto: Editura Cartea Daath

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.