Astăzi, 8 iunie, la ora 18.00, la Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj are loc vernisajul expoziției temporare ”Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX”(ediția a II-a) – un proiect cultural de anvergură națională, organizat de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș din Baia Mare în parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal Sibiu, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, Muzeul Județean Satu Mare, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Muzeul Casa Mureșenilor Brașov, Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural și Muzeul de Istorie Sighișoara.

Expoziția a fost deschisă publicului în 9 octombrie 2019 la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie din Baia Mare. În anii 2020 și 2021, a fost itinerată la Muzeul de Istorie Sighișoara, Muzeul Țării Făgărașului ”Valer Literat”, Muzeul de Istorie Turda, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca, Muzeul Județean Satu Mare și la Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural.

”Expoziția aduce în prim plan valoarea documentară a fotografiei de epocă ce ilustrează evenimente istorice de referință, instantanee ale vieții cotidiene rurale și urbane transilvănene din urmă cu peste un secol”, se arată în prezentarea expoziției.

Alături de fotografiile-document digitalizate, expoziția oferă și schițe biografice ale unor fotografi renumiți ai Transilvaniei, de numele cărora se leagă istoria acestei arte: Theodor Glatz, Kamilla Ásbóth și Emil Fischer din Sibiu; frații Dunky Kálmán și Dunky Ferenc din Cluj-Napoca; Cserni Adalbert din Alba Iulia; Leopold Adler din Brașov; Iuliu Pop și Ioniță G. Andron din Satu Mare; Mezey Lajos din Oradea; Ludwig Friedrich Schuller din Sighișoara și Huszthy Mátyás din Baia Mare.

Expoziția ”Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX” poate fi vizitată la Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică din Lugoj până în 8 iulie.

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș

CITEȘTE ȘI:
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie | A apărut ”Mari fotografi din Transilvania. Secolele XIX-XX” – volumul II

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.