Muzeografi și conservatori de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, cu ajutorul unor localnici inimoși, au reașezat pe vechiul loc pianul care ocupa altădată un spațiu important în sufrageria Casei memoriale „George Pop de Băsești”. ”Operațiunea deloc ușoară, urmată de intervenții de conservare preventivă, a însemnat nu numai îndeplinirea unei obligații profesionale, ci și satisfacția unei finalizări, deoarece acel pian lipsea evident din peisajul de epocă al casei”, precizează muzeografii Lucia Pop și Adrian Ciurcaș.

La începutul lui 2019 a fost demarat proiectul de reabilitare și restaurare a Casei memoriale ”George Pop de Băsești”. Un proiect de o mare complexitate, având în vedere problemele grave legate de starea de sănătate a edificiului. Casa memorială, aflată în administrarea Primăriei și a Consiliului Local Băsești, a beneficiat de finanțare guvernamentală pentru consolidare și reabilitare ca monument istoric de importanță națională.

În prealabil, la sfârșitul lui 2018, specialiștii de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie au retras bunurile culturale mobile din incinta casei. După finalizarea lucrărilor de reabilitare, aceeași echipă de specialiști a demarat operațiunea inversă. Aceea de a pune la locul lor obiectele de mobilier, pentru a recrea atmosfera de altădată din măreața reședință.

Mai multe detalii, aici.

Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș

CITEȘTE ȘI:
Casa memorială ”George Pop de Băsești”, (mai) aproape de a fi redată circuitului cultural și turistic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.