Filmul documentar ”Pianul călător – 10 ani” este un road-movie muzical, care spune povestea unui deceniu de turnee ce au cuprins aproape 200 de concerte şi recitaluri susţinute de pianistul Horia Mihail în zeci de oraşe ale ţării şi chiar peste graniţe.
”Pianul călător – 10 ani”, un film realizat de Virgil Oprina și produs de Pro Contemporania, este un documentar ce adună mărturii încă de la prima ediție și este o dovadă a unui efort de a aduce comunitățile mai puțin dezvoltate din punct de vedere cultural și al infrastructurii culturale la nivelul celor dezvoltate. ”Este purtătorul unui mesaj viu si actual, alert, fără a fi superficial, valorificând filmările profesionale care au însoțit pianul şi pianistul de la primele călătorii și poartă privitorii prin zeci de săli de concert din comunități diferite, într-o seducătoare paletă de emoții artistice”, se arată în prezentarea documentarului.
Totul a început în 2011, ”pornind de la o poveste găsită în cărţile de istoria muzicii, cea a turneului lui Franz Liszt din 1846-1847, însoțit de pianul său marca Erard, într-o zonă în care acest instrument încă nu ajunsese, pe teritoriul a ceea ce avea să devină mai târziu o parte din România”, indică sursa citată.
În ultimul deceniu, Horia Mihail a vizitat zeci de oraşe din ţară însoţit de pianul călător sau cântând pe pianele din oraşele în care a ajuns, susținând aproape 200 de concerte şi recitaluri. Acum, pianele călătoare puse la dispoziţie de Radio România sunt încredinţate comunităţilor din Tulcea, Caracal, Deva, Alba Iulia şi Roman, dar drumul lor a fost mai lung şi, uneori fără să se oprească mai mult de o seară, au trecut prin multe oraşe care încă au nevoie de piane de concert.
Filmul ”Pianul călător – 10 ani” este ”un moment de reflecție, un moment în care ne oprim puțin, ne uităm înapoi, după care continuăm drumul, pentru că încă mai sunt foarte multe de făcut”.
Începând de azi, documentarul este accesibil spre vizionare aici.
Sursă informații și foto: Facebook / Pianul Călător