Anul acesta, cu toate provocările lui, a determinat amânarea Galei Premiilor Uniunii Cineaştilor din România (UCIN), care tradiţional avea loc în luna mai. Astfel, premiile se vor decerna pe 21 septembrie, la Teatrul Naţional Bucureşti. Pentru concurenţi aşteptarea a fost grea: înscrierile s-au închis în luna martie, iar juriul a avut de ales cele mai bune producţii ale anului 2019 din 70 de filme înscrise în concurs.

În 2020 juriul este compus din Stere Gulea (câştigătorul marelui premiu de anul trecut), Florin Mihăilescu, Marilena Ilieşiu, Irina Nistor şi Dorel Vişan.

Sprijinirea şi promovarea cineaştilor români este principalul obiectiv al UCIN, uniunea susţinând participarea membrilor UCIN în cadrul unor organisme cinematografice internaţionale, la festivaluri cinematografice, conferinţe, reuniuni de lucru, alte manifestări importante de specialitate din ţară sau străinătate. De aceea ediţia din acest an este cu atât mai importantă: industria cinematografică din întreaga lume este greu încercată. Toţi cineaştii au fost constrânşi de criza sanitară mondială să-şi restrângă activitatea, iar în România, unde cinematografia oricum se luptă cu subfinanţarea şi lipsa resurselor, a fost cu atât mai greu.

Gala Premiilor UCIN este o rampă de lansare pentru tinerii cineaşti români, iar uniunea îşi doreşte să atragă şi să îi susţină pe toţi cei care îşi dedică viaţa şi talentul marelui şi micului ecran.

Asociaţia Cineaştilor din România a luat naştere în anul 1963, la iniţiativa unor cineaşti legendari precum Victor Iliu, Ion Popescu Gopo, Mihnea Gheorghiu, Liviu Ciulei, Paul Călinescu şi Mircea Drăgan. În 1990, asociaţia a devenit Uniunea Cineaştilor din România, iar din 1972 uniunea a început să decerneze anual premii, în cadrul Galelor UCIN, recompensând performanţele cinematografice din anul anterior.

Sursa: UCIN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.