Sala de lectură carte curentă a Bibliotecii Județene ”Petre Dulfu” din Baia Mare găzduiește vitrina de carte ”Pe urmele lui Gheorghe Șincai” – 205 ani de la moartea acestuia.

Gheorghe Șincai, istoric, filolog, traducător, scriitor și reprezentant al Școlii Ardelene, s-a născut pe 28 februarie 1754 la Râciu de Câmpie, în județul Mureș. Face cursurile gimnaziale și liceale în Târgu-Mureș, Cluj-Napoca și Bistrița. Își continuă studiile la Roma, la Colegiul „De Propaganda Fide”, unde obține doctoratul în filosofie și teologie. Pe perioada studiilor doctorale activează ca bibliotecar al colegiului.

Având acces la un număr foarte mare de documente, face ample cercetări în legătură cu originea și trecutul poporului român. Între 1779 și 1780 studiază la Viena dreptul public și bisericesc.

După finalizarea studiilor revine în țară, unde ocupă postul de profesor la Gimnaziul din Blaj. Din 1784 este ales director al învățământului greco-catolic din Transilvania, având o contribuție importantă în acțiunea de răspândire a culturii în mediul rural. Alături de Samuil Micu a elaborat prima gramatică tipărită a limbii române: „Elementa linguae daco-romanae sive valachicae” (1780). S-a stins din viață în 2 noiembrie 1816.

Sursă informații și foto: Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” Baia Mare

CITEȘTE ȘI: Emoții de toamnă în poezie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.