Grigore Vasiliu Birlic? Ajunge să-i rostești numele și ți se agață parcă zâmbetul de pe o ureche pe alta.

A fost un actor de comedie care era în stare să-l facă și pe cel mai morocănos urs trezit brusc din hibernare să râdă. Astăzi ar fi împlinit 117 ani.

În copilărie își dorea să fie clovn, să meargă cu circul. L-a potolit tatăl său, un negustor care avea ideile lui. Grigore însă avea și el ideile dumisale, așa încât, chiar dacă a făcut facultatea de drept, la Cernăuți, n-a contenit să cocheteze cu ideea de exprimare pe scenă. A ratat varianta de clovn, însă a scrutat zările actoriei. După o ucenicie de figurant la Teatrul Național din Cernăuți a fost remarcat de directorul Dragoș Protopopescu și a fost distribuit de regizorul Aurel Maican în rolul unui zurbagiu din comedia ”Musca spaniolă”, adaptată de dramaturgul Tudor Mușatescu și de regizorul Sică Alexandrescu. A avut un succes grozav. Și atunci a început cariera lui de actor.

Si-a lipit ”Birlic” de numele lui după ce a jucat într-o piesă în care a interpretat un personaj poreclit astfel. În limba turcă, birlic înseamnă asul de la cărțile de joc. În limba artei noastre teatrale și cinematografice Grigore Vasiliu Birlic înseamnă un actor nepereche. (Tiberiu Sabo)

Sursa datelor și foto: Wikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.