În incinta celor 8 săli expoziționale al Centrului Cultural Pastoral Sfântul Iosif Mărturisitorul din Sighetu Marmației există panouri informative în limbajul Braille. Prin acest proiect se dorește facilitarea accesului persoanelor cu dizabilităţi la patrimoniul cultural al instituţiei.
La Centru puteți vizita: Muzeul cu carte bisericească veche și icoane, Expoziția temporară de sculptură „Gânduri” semnată de Ioan Pop-Vereta, Expoziția de grafică „Metamorphosis” semnată de Diana Ciubotaru-Viziru, Expoziția de pictură „Icoana- simboluri scrise” semnată de Adrian Sabadas și Lavinia Balaszi, sala de evenimente Dr. Episcop Vasile Stan 100m² de frescă pictată de Traian Bilțiu-Dăncuș care a fost acoperită timp de peste 60 de ani cu mai multe straturi de vopsea, Expoziția de pictură „Conexiuni Spirituale” semnată de artistul plastic Diana Ciubotaru-Viziru, Expoziția de pictură „Șapte taine” semnată Gheorghe Codrea, Expoziția de pictură Traian Bilțiu-Dăncuș, Expoziția etnografică a Muzeului Maramureșean din Sighetu Marmației, Expoziția de fotografie Timur Chiș, vitrinele tematice și multe alte obiecte de colecție.
Intrarea este gratuită!
Orar de vizitare Luni-Vineri 08:00-16:00
Alfabetul Braille este folosit de cei cu deficiențe de vedere. Literele sunt compuse din puncte ieșite în relief care pot fi simțite cu ajutorul degetelor. Literele de la A la Z au fiecare semne corespunzătoare în Braille.
Sistemul a fost creat de Louis Braille în 1825. Sistemul se bazează pe o matrice de șase puncte aranjate pe două coloane de câte trei puncte, beneficiind de următoarea notație astfel:
Punctul 1 în stânga sus, rândul 1 coloana1;
Punctul 2 în stânga mijloc, rândul doi coloana 1;
Punctul 3 în stânga jos, rândul 3 coloana 1;
Punctul 4 în dreapta sus, rândul 1 coloana 2;
Punctul 5 în dreapta mijloc, rândul 2 coloana 2;
Punctul 6 în dreapta jos, rândul 3 coloana 2.
Pentru a atinge un număr cât mai mare de caractere și simboluri reprezentate, sistemul apelează la numeroase aranjamente ale celor 63 de combinații de puncte ale grupului fundamental. Cele 63 de combinații posibile din acest tipar alcătuiesc litere, numere, semne de punctuație, cuvinte obișnuite precum și, un, o. Se pot reprezenta un număr mult mai mare de semne din diverse sisteme cum ar fi cel matematic, logic, muzical, etc. Sistemul Braille se folosește de asemenea de context pentru a conferi aceluiași aranjament de semne sau combinație de puncte semnificații multiple.
Codul Braille pentru limba engleză a fost adoptat abia în anul 1932. Braille poate fi scris de mână – de la dreapta la stânga – cu ajutorul unui punctator pe hârtie. Când foaia este întoarsă pe dos, punctele ies în relief, iar textul poate fi citit de la stânga la dreapta; se poate realiza și cu ajutorul instrumentelor clasice, tăbliță și punctator, cu mașini de scris (analoage celor de dactilografiat) sau cu ajutorul tehnologiei de acces (imprimante Braille analoage celor standard).
Sursa text și foto: Centrul Cultural Pastoral Sfântul Iosif Mărturisitorul Sighetu Marmației