În anul 2022, Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial din cadrul Ministerului Culturii va realiza fișa de înscriere a ouălor încondeiate în Inventarul Național al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial.
”Specialiștii consideră că obiceiul vopsirii ouălor a apărut și s-a manifestat, cu precădere, în zona dintre Munții Balcani și până la ramificațiile nordice ale Munților Carpați, pe cursul inferior și mijlociu al Dunării, fiind ulterior împrumutat în regiunile din jurul acestui areal. În spațiul locuit de români, prima mențiune documentară despre asocierea sărbătorii pascale cu ouăle roșii apare în a doua jumătate a secolului al XVII-lea, într-o notă din jurnalul unui călător turc care poposise în acea perioadă în Oradea”, se arată în comunicatul Ministerului Culturii.
Mai multe informații sunt disponibile aici.
Sursă informații și foto: Ministerul Culturii (foto – ouă încondeiate din Ulma-Suceava la expoziția cu vânzare ”Ouă încondeiate” din Iași, 17-18 aprilie 2021, credit Sergiu Ciubotariu)