Oferă-ți un moment de tihnă în compania unei cărți interesante

Câteodată nimic nu se compară cu momentele de tihnă în care citești o carte bună. Editurile vin cu noutăți din cele mai atractive în acest sens. Totul este să te hotărăști de ce fel de carte ai poftă azi. Așa că fă-ți timp și bucură-te cu o lectură de calitate.

Neliniște, de Linn Ullmann
Carte apărută la Editura Polirom, disponibilă aici.

Un artist obsedat de muncă şi punctualitate, care scrie, se plimbă cu bicicleta şi vizionează filme în cinematograful lui improvizat după un program bine stabilit, şi o fetiţă cu picioare subţiri şi genunchi ciolănoşi care îi dă rutina peste cap în fiecare vară. Un bărbat dificil şi plin de idiosincrazii, ca toţi bărbaţii din filmele lui, pentru că el este Ingmar Bergman, cineastul colosal, iar fetiţa e chiar fiica lui, rodul iubirii fulgerătoare dintre Bergman şi Liv Ullmann: actriţă celebră, mamă, iubită, dar niciodată soţie. Traversînd crîmpeie din copilăria şi adolescenţa fiicei, pînă la maturitate, cînd, devenită ea însăşi mamă, surprinde cu precizie şi duioşie ultimii ani de viaţă – marcaţi de senilitate, neputinţă şi revoltă – ai marelui regizor, romanul spune povestea sfîşietoare a unui copil singuratic, nerăbdător să crească şi a unor părinţi boemi care şi-ar fi dorit mereu să fie doar copii.

 

”Oase solare”, de Mike McCormack
Carte apărută la Editura Polirom, disponibilă aici.

Elogiat încă de la apariţie pentru virtuozitatea narativă şi calda profunzime umană, ”Oase solare” este o peregrinare prin memoria şi, implicit, prin viaţa lui Marcus Conway, un inginer constructor irlandez, într-un flux al memoriei ce reconstituie o întreagă istorie individuală şi colectivă. Scris cu o măiestrie remarcabilă, romanul lui McCormack e alcătuit dintr-o singură frază, a cărei curgere este de fapt curgerea vieţii omeneşti. Acasă, aşezat la masa din bucătărie, Marcus Conway rememorează într-un parcurs continuu, cu un ritm fermecător, momente din viaţa sa, de la copilăria petrecută la ţară, în Irlanda, pînă la vîrsta maturităţii – „bărbat şi băiat, tată şi fiu, soţ şi inginer” -, toate legîndu-se între ele şi conectîndu-se la ritmurile mai ample ale comunităţii, ale ţării, ale lumii.

 

O lungă petală de mare, de Isabel Allende
Carte apărută la Editura Humanitas, disponibilă aici.

În august 1939 poetul Pablo Neruda organizează plecarea din portul Bordeaux a legendarei nave Winnipeg, care va duce la Valparaiso peste 2.000 de refugiați spanioli. Pornind de la acest fapt istoric, dar și din propria experiență a exilului, Isabel Allende construiește povestea medicului Víctor Dalmau și a pianistei Roser Bruguera, nevoiți să fugă din calea trupelor franchiste. Primiți cu multă căldură în Chile, acea „lungă petală de mare, de vin și de zăpadă“, după cum a evocat-o Neruda, atât Victor, cât și Roser reușesc să se integreze, dar lovitura de stat încheiată cu moartea președintelui Salvador Allende îi va forța să părăsească și această țară. Puterea de a spera și de a rezista pe care au dobândit-o în Spania tinereții lor îi va salva încă o dată. O pledoarie impresionantă pentru solidaritate, toleranță și dragoste.

 

Soția paznicului de far, de Karen Viggers
Carte apărută la Editura Humanitas, disponibilă aici.

Invocă iubirea, pierderea și acceptarea, având în fundal natura sălbatică și misterioasă a Australiei. Unde să fugi când trecutul pe care îl credeai uitat te prinde din urmă? Unde să-ți afli refugiul în fața unui prezent copleșitor? Mary Manson, soția paznicului de far, și fiul ei Tom caută răspunsuri, fiecare în felul său. Și le găsesc la capătul lumii: pe mica insulă Bruny din sudul Tasmaniei și în Antarctica. Þinutul măturat de vânturi și întinderea albă a ghețurilor veșnice, pustie și elementară, sunt personaje cu drepturi depline în povestea țesută de Karen Viggers. Citind-o, simți cum te desprinzi de cotidian și respiri alt aer, al unor locuri unde lucrurile și sentimentele capătă altă valoare, unde te poți regăsi, pătrunzând întregul sens al întâmplărilor și al personajelor.

 

Femeia de la etaj, de Claire Messud
Carte apărută la Editura RAO, disponibilă aici.

Nora Eldridge, a cărei viaţă se desfăşoară liniştit la Boston ca profesoară a unei şcoli din oraş, traversează o serie de evenimente neprevăzute, alături de noul ei amic, Reza, şi de părinţii acestuia. Reza este fermecătorul ei elev recent întors de la Paris, cunoscut accidental, şi pe care l-a regăsit în sala de clasă pentru ca, ulterior, să îi devină pe rând profesoară, bonă, salvatoare. Prietenia cu mama lui Reza va scoate la iveală deopotrivă: dorinţa ei reprimată de a face artă şi propriile tendinţe lesbiene nerecunoscute, stofa artistei dezinhibate şi profund nemulţumite, toate credinţele nemanifestate şi ataşamentul gol de semnificaţie pentru familie, colegi şi prieteni, iluziile pierdute şi gesturile de trădare pe care le-a cunoscut sau le-a dăruit.

 

Sărutul Pictat, de Elizabeth Hickey
Carte apărută la Editura Nemira, disponibilă aici.

Gustav Klimt avea o muză secretă. Aceasta este povestea ei. Tulburătoarea poveste de iubire dintre pictorul vienez Gustav Klimt și Emilie Flöge, femeia care a pozat pentru capodopera Sărutul și al cărei nume artistul l-a șoptit cu ultima suflare, pe patul de moarte. Viena, 1886. Un oraș al cafenelelor elegante, al operei și al unei comunități artistice în plină efervescență. Emilie, de numai 12 ani, cunoaște un pictor fermecător, dar controversat. Angajat de tatăl ei ca să-i dea lecții de desen, Klimt îi prezintă lui Emilie lumea boemă a artiștilor, a modelelor senzuale și a bogaților decadenți, care deopotrivă o înspăimântă și o fascinează. Pe măsură ce Emilie crește și devine o creatoare de modă faimoasă, povestea de dragoste se transformă într-o poveste despre artă, din care se naște unul dintre cele mai cunoscute și mai îndrăgite tablouri din istorie: Sărutul lui Klimt.

 

Allez Allez Allez, de Simon Hughes
Carte apărută la Editura Publica, disponibilă aici.

”Allez Allez Allez” este povestea din interior a sezonului 2018-2019 al FC Liverpool, o campanie în care clubul a fost implicat în cea mai strânsă cursă la titlu din istoria Premier League și a câştigat pentru a șasea oară Liga Campionilor. Datorită accesului la conducerea clubului, la jucători și la stafful tehnic, Allez Allez Allez explică felul în care Liverpool a trecut de la ceea ce Jürgen Klopp descria ca fiind „depresia” anului 2015 la niște performanțe care au lipsit unei întregi generații de suporteri. Cu ajutorul anchetelor proprii și a interviurilor în exclusivitate, Simon Hughes îi duce pe cititori în interiorul Melwood, baza de antrenament a clubului, dar și dincolo de ușa vestiarului. Îi duce pe Anfield, unde se petrec majoritatea momentelor importante, și pe stadioanele din Premier League și din Liga Campionilor, culminând cu victoria de la Madrid, totul fiind o retrăire a unuia dintre cele mai de succes sezoane scrise de Liverpool.

 

Pământ american, de Jeanine Cummins
Carte apărută la Editura Litera, disponibilă aici.

Lydia Quixano Pérez trăiește în orașul mexican Acapulco și este proprietara unei mici librării. Are un fiu în vârstă de opt ani, Luca, lumina ochilor ei, și un soț minunat, jurnalist de profesie. Și cu toate că realitatea dură a cartelurilor începe să-și facă simțită prezența, viața Lydiei este, în principiu, una destul de confortabilă. Deși știe că nu se vor vinde, Lydia aduce în librărie și o parte dintre cărțile ei favorite. Iar într-o bună zi, un bărbat intră în magazin și alege câteva cărți, printre care și două dintre preferatele ei. Javier este un erudit și un bărbat fermecător. Și, ceea ce Lydia nu știe, este liderul celui mai nou cartel al drogurilor din oraș. După ce soțul ei publică un articol în care vorbește fără ocolișuri despre proaspătul jefe, viața întregii familii se va schimba radical. Silită să fugă din oraș în urma asasinării soțului și a rudelor sale, Lydia călătorește împreună cu fiul ei cu faimosul tren La Bestia spre nord, către Statele Unite, acolo unde Javier nu-i poate găsi.

 

Berta Isla, de Javier Marías
Carte apărută la Editura Litera, disponibilă aici.

În liceu, Berta Isla a decis că se va căsători cu Tomás Nevinson, colegul ei de clasă atrăgător, jumătate spaniol și jumătate englez, cu un talent special pentru limbi străine și accente. Dar când Tomás își termină studiile universitare la Oxford și ar trebui să se întoarcă definitiv la Madrid, este alt om. Cu puțin timp înainte de încheierea ultimului an, ghinionul îl aduce pe Tomás în miezul unei situații fără ieșire. I se oferă o singură posibilitate de scăpare: să intre în slujba serviciilor secrete britanice. Din acel moment, viața pe care el și Berta și-o plănuiseră este definitiv compromisă. Mulți ani de acum încolo, Berta trebuie să accepte absențele îndelungate și secretele intangibile ale lui Tomás. Va mai fi vreodată viața lor așa cum au sperat? Cu inegalabilul său talent de a explora cele mai obscure unghe re ale ființei umane, Marías îl introduce pe cititor în abisul care se adâncește între Berta și Tomás și în deciziile care îi vor schimba iremediabil pe amândoi.

Sursă informații: editurile Polirom, Humanitas, Rao, Nemira, Publica și Litera

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.