La Institutul de Artă Contemporană (IAC) de la Sofia a avut loc vernisajul expoziţiei artistului plastic român Vlad Nancă, „A map of the world as seen by him”. Expoziția este organizată cu sprijinul Institutului Cultural Român (ICR).

„A map of the world as seen by him” este o meditaţie despre cine va deţine viitorul şi fantezia acestuia. Vlad Nancă a început acest experiment de gândire în 2015, după descoperirea Kepler-452b, o exoplanetă care mai este cunoscută şi sub denumirea Pământul 2.0, întrucât condiţiile sale de mediu par să fie potrivite pentru oameni. Artistul s-a întrebat ce s-ar întâmpla dacă oamenii ar coloniza într-o zi această planetă. Ne-am continua existenţa făcând aceleaşi greşeli sau am începe o viaţă nouă? Reflectând la un nou început, artistul şi-a imaginat un viitor fantastic, de data aceasta condus de femei – arată reprezentanții ICR pe pagina de Facebook a institutului.

Vlad Nancă s-a inspirat în realizarea expoziţiei sale din arhitectura modernistă, din peisajul urban din Sofia în perioada socialistă, din astronautica sovietică şi din obsesia pentru progresul ştiinţific care şi-a lăsat amprenta sub forma unor picturi murale şi mozaicuri pe teritoriul Europei de Est. El crede că femeile, fie în mod metaforic, fie prin intermediul unor personalităţi istorice propriu-zise ar putea deveni imagini ale unui viitor posibil.

În perioada de pregătire a expoziţiei, Nancă a redescoperit două artiste care au rămas la periferia istoriei artei şi arhitecturii în Bulgaria şi România. Una este sculptoriţa bulgară Velichka Believa, iar cealaltă este arhitecta Henrieta Delavrancea-Gibory, o figură marcantă a modernismului românesc şi proiectanta multor clădiri din Balcic.

Expoziţia, care poate fi vizitată până pe 31 mai, se desfăşoară în cadrul programului Superstition 2: Entanglement, 2022, prin care IAC Sofia şi-a propus să dezvolte pe parcursul acestui an şase proiecte expoziţionale, fiecare pe durata a patru săptămâni.

Vlad Nancă (43 de ani) este absolvent al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, specializarea Fotografie şi Imagine. Interesele sale artistice vizează spaţiul (de la arhitectură şi spaţiul public, până la spaţiul cosmic), materializându-se în sculpturi, obiecte şi instalaţii. În ultimii ani, lucrările sale au fost prezentate în expoziţii personale la Bucureşti, Stuttgart, Viena, Sibiu, Bergamo, Trento şi Berlin, precum şi în proiecte expoziţionale colective.

Vlad Nancă este unul dintre cei 24 de artişti ce au decis să doneze câte o lucrare pentru proiectul caritabil de licitaţie „Frumuseţea salvează lumea”, lansat de Societatea Naţională de Cruce Roşie, în timpul pandemiei de COVID-19.

Sursă informații și foto: Institutul Cultural Român

CITEȘTE ȘI: A început implementarea proiectului poARTA MARAMUREȘEANĂ II

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.