Două zile de evenimente au marcat cele două decenii de la înființarea revistei de cultură „Nord Literar”. Sub cupola sărbătorii s-au derulat dezbateri și dialoguri culturale, a avut loc prima ediție a unui târg de carte și s-au acordat premii.

Apropo de acestea din urmă, „Nord Literar” a acordat șase premii speciale: prof. univ. dr. Mircea Popa – Premiul pentru critică și istorie literară, prof. univ. dr. Ovidiu Pecican – Premiul pentru critică și eseu, Vasile Igna – Premiul pentru proză (pentru romanul „Paragina”), prof. dr. Terezia Filip – Premiul pentru critică literară, Echim Vancea – Premiul pentru întreaga activitate și Elena Cărăușan – Premiul pentru poezie (pentru volumul „Umbra zidului meu”). De asemenea, personalități culturale care au fost aproape de ”Nord Literar” în cei 20 de ani de existență au primit titlul de… „Cavaler al Nordului”.

Un reper aparte pe agenda sărbătorii a fost târgul de carte derulat în premieră în Baia Mare, în holul Palatului Administrativ. Au participat edituri din Cluj, Satu Mare, Sălaj, Bistrița și Maramureș. O prezență remarcabilă la târg a fost cea a poetului Ion Mureșan, al cărui volum „Introducere în poezie” a apărut la Editura Charmides din Bistrița.

De asemenea, au fost prezentate două expoziții tematice: „De la «Nord Statornic» la «Nord Literar»”, cu documente puse la dispoziție de familia regretatului om de cultură Augustin Cozmuța, și „Frânturi din comunism”, realizată de elevi ai Colegiului Național „Vasile Lucaciu” Baia Mare (profesor coordonator, Adrian Șovago).

Sursă informații și foto: Nord Literar

CITEȘTE ȘI:
Trei antologii pregătite de lansare de revista ”Nord Literar”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.