Pe marele pianist Dan Grigore îl puteți vedea astăzi, la TVR 1, de la ora 23. Este invitatul Marinei Constantinescu la emisiunea „Nocturne” – se arată într-un comunicat al televiziunii publice.

„Cu bătrâneţea, înaintarea în vârstă, perspectiva capătă un câmp de conştiinţă tot mai larg şi începi să realizezi, să îţi dai seama cum a fost drumul, cum a fost calea către până acolo, ce piedici au fost, de ce ţi-au fost puse piedicile, de ce ţi s-au ivit în cale piedicile alea”, povestește Dan Grigore.

„Fiind leneş, mi-am inventat nişte exerciţii care să-mi uşureze munca – lenea este un motor creator”, consideră pianistul. „Ieşirea în faţa lumii cu muzica pe care o pledezi este, şi asta, o formă de iubire”, mai  spune, printre multe altele, pianistul, potrivit aceleiași surse.

A început să cânte la pian la trei ani

Dan Grigore s-a născut în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, la Bucureşti. Moşteneşte talentul muzical al mamei, sub a cărei influenţă începe să cânte la pian la vârsta de 3 ani. De la 6 ani studiază pianul şi teoria muzicală, sub îndrumarea, printre alţii, a academicianului Mihail Jora. A studiat la Conservatorul ”Rimski-Korsakov”, din Sankt Petersburg, dar şi la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Aici, mentorul şi colaboratoarea sa este Cella Delavrancea, cu care va stabili o prietenie artistică de lungă durată. La recomandarea lui Mihail Jora, primeşte Bursa Herder şi studiază la Academia de Muzică din Viena. Refuzul de a-l sprijini public pe Nicolae Ceauşescu i-a blocat, pe lângă plecarea în străinătate, şi accesul la burse de studii obţinute la Conservatorul American de la Fontainebleau, la Universitatea Madison, Wisconsin sau la cursurile dirijorului Sergiu Celibidache.

Dreptul de a folosi pianul lui Enescu

Printr-o bursă acordată de Principesa Maria Cantacuzino-Enescu, Dan Grigore capătă dreptul de a folosi pianul lui George Enescu. Este laureat al Concursului internaţional George Enescu, la ediţiile din 1961 şi 1967. În 1968 este laureat al Concursului internaţional de pian de la Montreal. Printr-o serie de articole entuziaste, Cella Delavrancea îl face cunoscut într-o perioadă în care era ignorat de criticii oficiali. Primeşte numeroase invitaţii de a concerta în Europa, dar, marginalizat de regim, i se interzice să mai concerteze în străinătate. După căderea regimului Ceauşescu, se bucură de o bogată activitate concertistică, susţinând concerte la Tokyo, Kyoto, Osaka, Anvers, Berlin, Munchen, Budapesta, Birmingham, Roma, Paris, Ierusalim, Madrid, Copenhaga etc. Este singurul pianist român cu care a colaborat dirijorul Sergiu Celibidache – în 1996, Dan Grigore a susţinut trei concerte cu Orchestra Filarmonică din Munchen, sub bagheta marelui dirijor.

În sprijinul Ateneului Român

Cariera sa artistică a fost dublată şi de o susţinută activitate didactică: a fost profesor la Conservatorul de Muzică din Bucureşti, la Universitatea de Muzică din Bucureşti, la Universitatea de Muzică din Cluj. Tot ca profesor, a susţinut masterclass-uri şi conferenţiază la Birmingham, Tokyo şi Sorrento.

În calitate de director al Filarmonicii George Enescu, a acţionat pentru revenirea pe scena Ateneului a multor artişti români din exil: Ileana Cotrubaş, Marina Krilovici, Silvia Marcovici, Radu Lupu, Radu Aldulescu. Tot Dan Grigore a fost cel care a început procesul de restaurare a Ateneului Român şi a redeschis ciclul de concerte de binefacere „Daţi un leu pentru Ateneu”, în colaborare cu Televiziunea Română, pentru colectarea de fonduri necesare renovării Ateneului.

Sursă informații: tvr.ro, Wikipedia. Sursa foto: tvr.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.