Proiectul ”Ultimele zile ale lui Maniu” propus de Colegiul Național ”Dragoș Vodă” din Sighetu Marmației figurează pe lista câștigătorilor în cadrul concursului național de creații ”Animații, Puzzle, Investigații… Vino și te joacă cu colecțiile la muzeu!”, lansat sub cupola Nopții Muzeelor, ediția 2020.
Lansat în premieră în acest an sub marca NoapteaMuzeelor, concursul național de creații pentru echipe de elevi ”Animații, Puzzle, Investigații… Vino și te joacă cu colecțiile la muzeu!” s-a bucurat de un real interes, fiind înscrise 32 de propuneri originale, care pun în valoare patrimoniului local muzeal și îl reinterpretează inovativ sub formă de producții digitale.
Proiectul ”Animații, Puzzle, Investigații… Vino și te joacă cu colecțiile la muzeu!”, aflat sub marca Nopții Muzeelor 2020 și finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național, propune un dialog între muzeu și public, dinamizat de intervențiile unor tineri ce exploatează creativ obiecte și resurse culturale provenite din colecțiile muzeelor.
Obiectivul său este de a promova contactul direct dintre elevi și colecțiile muzeale, posibilitatea ca aceștia să creeze conținut care să ajute la o valorificare isteață, originală și surprinzătoare a acestor colecții muzeale, a unor elemente din acestea care stârnesc interesul într-un mod particular.
”Datorită numărului mare de proiecte depuse, precum și a valorii foarte ridicate și apropiate între aplicații, Rețeaua Națională a Muzeelor a decis suplimentarea finanțării”, este anunțul făcut azi, astfel încât pe lângă cele șapte proiecte anunțate inițial ca eligibile pentru finanțare, Rețeaua Națională a Muzeelor va sprijini și o a opta inițiativă.
Pe lista proiectelor câștigătoare se numără și proiectul ”Ultimele zile ale lui Maniu”, propus de Colegiul Național ”Dragoș Vodă” din Sighetu Marmației. Partener: Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței Sighet.
Toate cele opt proiecte vor fi susținute atât financiar de către Rețeaua Națională a Muzeelor, precum și cu medierea accesului la colecțiile și la resursele muzeelor partenere. Proiectele realizate vor fi prezentate în preajma datei de 14 noiembrie în mediul virtual, exclusiv pe canalele de promovare, comunicare, informare sau prezentare online. Pentru celelalte 24 de proiecte depuse de echipele de elevi vor fi identificate surse de finanțate pentru ediția 2021 a Nopții Muzeelor.
În 14 noiembrie, Noaptea Muzeelor propune publicului la nivel național ”activări muzeale, instalații de artă, producții video dedicate sau proiecte culturale organizate atât în muzee sau spații alternative, cât și în mediul virtual”.
Lista completă a câștigătorilor e disponibilă aici.
Sursă informații și foto: Noaptea Muzeelor (Concept vizual – Irina Dobrescu, concept logo – Andrei Tache)