În 30 mai 1981 era inaugurat Muzeul Satului Maramureșean din Sighetu Marmației. Sub egida Consiliului Naţional Român ICOM, cu ocazia sărbătoririi Zilei Internaţionale a Muzeelor.

Sub titulatura ”Muzeul satului în sărbătoare”, Muzeul Maramureșean organizează în perioada 23-30 mai mai multe evenimente pentru a celebra cele patru decenii împlinite de Muzeul Satului Maramureșean. Ceremonia oficială de deschidere a evenimentelor va avea loc în 23 mai, începând cu ora 14.00. Până la sărbătoare, însă, primele vești.

”Ca o recunoaștere a întregii sale activități, ca un omagiu aceluia care, prin valoarea sa profesională, a contribuit în mod esențial, timp de aproape patru decenii, la dezvoltarea, valorificarea și consolidarea a tot ce înseamnă azi Muzeul Satului Maramureșan din Sighetu Marmației, în Consiliul de Administrație al Muzeului Maramureșean a fost aprobată schimbarea denumirii Secției în aer liber în Muzeul Satului Maramureșean «Mihai Dăncuș»”, informează dr. Mirela Ana Barz, manager interimar al Muzeului Maramureșean.

Nu doar 40 de ani de la inaugurarea Muzeului Satului Maramureșean este motiv de sărbătoare la Muzeul Maramureșean din Sighetu Marmației. Tot în acest an se împlinesc 50 ani de la deschiderea Muzeului Etnografic al Maramureșului, al cărui întemeietor a fost Francisc Nistor, ”cel care a colindat satele Maramureșului aducând piese etnografice și de artă populară de mare valoare și care se vor constitui în viitorul muzeu”, informează dr. Mirela Ana Barz.

”Ca o recunoaștere a întregii sale activități culturale și muzeistice, numit de însuși profesorul Mihai Dăncuș «întemeietor al muzeologiei maramureșene și românești», Consiliul de Administrație al Muzeului Maramureșan a hotărât schimbarea denumirii Secției de Etnografie – Expoziția pavilionară în Muzeul Etnografic al Maramureșului «Francisc Nistor», urmând ca o sală din cadrul acestei expoziții să poarte numele Gheorghe Vornicu, director întemeietor al primului muzeu etnografic la Sighetu Marmației, deschis la 7 septembrie 1926 și care a funcționat pentru o scurtă perioadă de timp”, informează managerul muzeului din Sighetu Marmației.

Sursă informații și foto: Muzeul Maramureșan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.