Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș anunță apariția a două noi publicații culturale din seria ”Muzeul Viu”. Este vorba despre ”Drumul Aurului. Afinăria din Baia Mare. Patrimoniu industrial” și ”O istorie ilustrată a orașului Baia Mare. 1800-1950. Mărturii documentare”.

”Drumul Aurului. Afinăria din Baia Mare. Patrimoniu industrial” prezintă ”un segment patrimonial de excepție legat de principala activitate a locuitorilor de aici și una dintre cele mai vechi, respectiv mineritul, fiind cunoscut faptul că Maramureșul este cea mai importantă regiune minieră din nord-vestul României”, informează reprezentanții Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

”Atât Baia Mare, cât și localitățile dimprejur s-au dezvoltat datorită existenței resurselor de minereuri neferoase și a valorificării acestora. S-a evidențiat faptul că în Baia Mare a fost înființată, în perioada 1923-1925, prima Stație de afinare a aurului și argintului din România care a deservit statul român o lungă perioadă de timp”, precizează sursa citată. Astăzi, acest spațiu este integrat ”in situ” expoziției permanente ”Minerit și civilizație în Maramureș”, organizată de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, unică în peisajul expozițional din țară.

”O istorie ilustrată a orașului Baia Mare. 1800-1950. Mărturii documentare” aduce în atenția comunității o consistentă perioadă din istoria orașului Baia Mare. ”Au fost scoase în evidență importantele transformări prin care a trecut orașul (din punct de vedere, edilitar, socio-economic, cultural etc.) după lunga perioadă medievală”, informează cei de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Beneficiarii direcți ai acestor publicații sunt tinerii, elevi și studenți din câteva instituții de învățământ din Baia Mare. Parteneri în cele două proiecte culturale au fost: Liceul Tehnologic ”Transilvania”, Colegiul Tehnic ”C.D. Nenițescu”, Colegiul Național ”Vasile Lucaciu” și Facultatea de Inginerie, Centrul Universitar Nord din Baia Mare.

După ce publicațiile vor fi distribuite beneficiarilor direcți ai celor două proiecte culturale, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș intenționează să le editeze și în regie proprie, astfel încât acestea să poată fi achiziționate de către cei interesați.

Mai multe detalii sunt disponibile aici.

Sursă informații, video și foto (capturi video): Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.