20 de ani – atât împlinește în 2021 ”Memoria Ethnologica”, revista de patrimoniu ethnologic și memorie culturală pe care o publică Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ”Liviu Borlan” Maramureș.
• ”un refugiu care s-a ținut departe de globalizare”
”«Memoria Ethnologica» este locul în care se întâlnesc, ca la o șezătoare, poveștile și credințele țăranilor de azi și de odinioară, hori și vechi colinde, descântece și magie, meșteșuguri dispărute sau care mai respiră încă, prin gospodării, obiceiurile zilelor de muncă și ale celor de sărbătoare, alături de lucrări de sinteză bine documentate și studii intelectuale temeinice. E podul casei în care găsești comori de mulți uitate, la care nu te așteptai, sau pe care sperai să le descoperi și de care te bucuri cu nostalgie și mirare, recunoscător că ai găsit un refugiu care s-a ținut departe de globalizare”, oferă o posibilă definiție Rada Pavel de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ”Liviu Borlan” Maramureș.
• ”un excelent mod de conservare a tradiției prin modernitate”
”Memoria Ethnologica” apare din 2001 și a ajuns, zilele trecute, la numărul 76-77. Două decenii de când această publicație a urmărit să fie o dovadă a ceea ce memoria culturală a Maramureșului păstrează din vechime și, în același timp, o imagine a memoriei culturale prezente. ”«Memoria Ethnologica» este un excelent mod de conservare a tradiției prin modernitate – modernitatea cercetărilor, care face din această publicație un reper național și internațional”, consideră conf. univ. dr. habil. Carmen Dărăbuș, unul dintre redactorii publicației.
• ”Specialiști reputați (…) contribuie la prezentarea unei viziuni holistice asupra realității”
O altă ambiție a revistei a fost aspectul ei multidisciplinar. Un aspect pe care îl apreciază și Livia Ardelean, doctor în istorie, consilier superior la Direcția Județeană Cluj a Arhivelor Naționale și colaboratoare a revistei: ”Încă de la începutul colaborării noastre, devenită, în timp, una tradițională, am fost bucuroasă și încântată să descopăr că paginile revistei adăpostesc nu doar cercetări etnografice, etnologice, antropologice, ci și analize sociale ale unor fenomene istorice ce și-au pus amprenta asupra întregii dezvoltări a comunităților din Maramureș, revista contribuind, astfel, la istoria locală și natală”.
Abordarea interdisciplinară este o calitate a revistei asupra căruia a insistat și prof. dr. Ștefan Mariș, redactor-șef ”Memoria Ethnologica”: ”Specialiști reputați (etnologi, antropologi, lingviști, filosofi, sociologi, istorici, teologi etc) contribuie la prezentarea unei viziuni holistice asupra realității, în încercarea (asumată) de a echilibra raționalitatea umană generică și unitatea biologică a omenirii, cu extraordinara diversitate naturală a formelor culturale”.
• ”o revistă științifică recunoscută internațional”
Nelipsite din paginile revistei sunt articolele profesorului Pamfil Bilţiu, membru al Asociaţiei de Ştiinţe Etnologice din România: ”Importanţa şi valoarea revistei ne sunt certificate de circulaţia tot mai intensă în rândul specialiştilor, dar şi al iubitorilor de cultură populară. Când am aflat că materialele publicate de noi în revistă au pătruns în peste 80 de ţări, am trăit momente de mare satisfacţie şi împlinire”. Despre răspândirea geografică a revistei a vorbit și prof. dr. Ștefan Mariș: ”«Memoria Ethnologica» este o revistă științifică recunoscută internațional, fiind accesată de cititori din zeci de biblioteci universitare ale lumii, din China până în Statele Unite și din Australia până în Canada”.
Revista, în format tipărit, poate fi achiziționată de la sediul Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ”Liviu Borlan” Maramureș (Baia Mare, str. Culturii 7A, tel 0262 211 560, email cjcpctmm@gmail.com) sau poate fi studiată online aici.
Sursă informații și foto: Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ”Liviu Borlan” Maramureș
CITEȘTE ȘI:
De la salcie la pedepse, număr nou din ”Memoria Ethnologica”