Din Călinești până în București, calea e lungă și grea. Mai ales în preajma sărbătorilor. Măriuca Verdeș, însă, a străbătut-o fără să stea pe gânduri. A dus cu ea colindele vechi din Maramureș. ”Să le cântăm și să le ducem mai departe. Până nu e prea târziu!”, spune profesoara originară din Desești.
A scos din desagă în capitală două din cărțile apărute sub egida Asociației Rădăcinilor Străbune pe care o prezidează: ”Cămeșa de pe Mara și Cosău” și ”Pănura de halube și țesături ornamentale din lână”. A vorbit și despre abecedarul pe care îl are în lucru pentru opționalul de folclor inițiat de ea în 2018. ”Am dus în București povești despre meșteșugurile noastre: cum trebuie să le transmitem mai departe, ca să dăinuie. Povești despre portul nostru tradițional: cum trebuie să îl scoatem din lada de zestre și să îl purtăm pentru că ne singularizează. Povești despre colinde, care trebuie cântate iarnă de iarnă pentru a fi transmise mai departe”, explică Măriuca pentru eZiarultău.
Și după ce a povestit, a luat caierul de tors lână în mână și a început să colinde. ”Colinde bătrânești. Care sunt filosofice și profunde. Sobre ca o rugăciune”, spune dascălul și adaugă: ”Trebuie să le reamintim celor care au uitat și să le spunem celor care nu știu ce înseamnă colindul și ce semnificații are Crăciunul”.
Și uite așa Măriuca Verdeș a deschis cum nu se poate mai simplu și mai frumos evenimentul ”Magia Crăciunului”. Organizat de Asociația Generală a Inginerilor din România, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Fundația Culturală-Istorică ”Stoica” și Fundația Culturală ”Dana Ardelea”.
Ramona-Ioana Pop
Sursă foto și video: Măriuca Verdeș
CITEȘTE ȘI:
În Călinești încep de azi șezătorile | video