O vitrină de carte a fost realizată de Compartimentul împrumut carte pentru adulţi al Bibliotecii Județene ”Petre Dulfu” din Baia Mare pentru a marca 100 de ani de la trecerea spre cele veșnice a folcloristului Tudor Pamfile.

”A tipărit 40 de volume de o mare diversitate tematică. Din anul 1906, când scoate la lumină un volum de jocuri de copii (alte două cu aceeași tematică va tipări în anii 1907 și 1909), tipărește cărți despre credințele țăranului român despre cer și stele, de cimilituri, mai multe volume de povești populare, un volum despre industria casnică la români, trei volume despre sărbători, unul despre boli și leacuri la oameni, vite și păsări, o culegere de colinde, cântece de stea, vicleimuri, sorcove și plugușoare, un volum de cântece lirice, unul despre agricultura la români, o povestire pe scurt despre neamul românesc, un volum despre cromatica poporului român, trei volume de mitologie românească ș.a. Alte studii și culegeri i-au rămas în manuscris: «Tutunul, studiu folcloric»; «Dragostea în datina tineretului român»; «Mărunțișuri etnografice» ș.a.” (Iordan Dancu, în Sărbătorile la români”, de Tudor Pamfile, Editura Saeculum, 2006)

A inițiat și a condus două publicații periodice: „Ion Creangă” (revistă de limbă, literatură și artă populară) și „Miron Costin” (revistă de cercetări istorice). De asemenea, a desfășurat și la Chișinău o bogată activitate culturală, în cadrul Serviciului de propagandă națională.

„Pornind de la folclor și ajutat de talentul lui firesc, a năzuit și a trecut cu izbândă în literatură învrednicindu-se să publice schițe, nuvele și povestiri în cele mai de seamă reviste.” (V. Voiculescu)

Sursă informații și foto: Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu”

CITEȘTE ȘI:

Lumea cărților | Un autor de Nobel

Lumea cărților | ”500 de locuri sacre”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.