Lumea cărților | ”Intelectul e dat omului, după părerea mea, nu ca să cunoască adevărul, ci ca să primească adevărul” – Petre Ţuţea

Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” din Baia Mare ne dăruiește un semn de carte special al lecturii. Printr-o vitrină de carte dedicată lui Petre Țuțea, la 30 de ani de la plecarea lui dintre noi (3 decembrie 1991).

„Se spune că intelectul e dat omului ca să cunoască adevărul. Intelectul e dat omului, după părerea mea, nu ca să cunoască adevărul, ci ca să primească adevărul” , spunea Petre Ţuţea.

S-a născut la 6 octombrie 1902, în satul Boteni (Muscel), în familia unui preot. A fost elev la Liceul ”Neagoe Basarab”din Câmpulung şi la  Liceul ”Bariţiu” din Cluj. A urmat apoi cursurile Facultăţii de Drept a Universităţii din Cluj. A studiat formele de guvernământ la Universitatea Humboldt din Berlin. Va deveni doctor în drept administrativ. A publicat articole diverse şi studii de economie şi politică în presa anilor 1930, cu precădere în „Cuvântul”, publicație condusă de Nae Ionescu. A fost un apropiat al acestuia, ca şi al lui Petre Pandrea, al lui Mircea Eliade, al lui Emil Cioran.

Sub regimul comunist a făcut 13 ani de închisoare politicã. După eliberare a continuat să fie persecutat de Securitate, care i-a confiscat o serie de manuscrise, printre care „Tratatul de antropologie creştină”, ce i se va restitui după 1989. În ultimii ani ai vieții a trăit  înconjurat de tineri din boema bucureşteană și a publicat,  sporadic, sub pseudonimul Petre Boteanu, în revistele şi almanahurile Uniunii Scriitorilor.

Chiar dacă Petre Țuțea nu mai e fizic între noi, pildele lui rămân. Iar cugetările sale sunt așternute într-un manual mereu deschis spre a fi completat. Tot cu ale lui inepuizabile gânduri.

Sursă informații și foto: Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu”

CITEȘTE ȘI: Lumea cărților | Colecție de ficțiune fără frontiere

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.