La împlinirea, în 21 ianuarie, a 95 de ani de la nașterea eseistului, poetului și traducătorului Petru Creția, la Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” din Baia Mare a fost amenajată o vitrină de carte. Aceasta se regăsește în Sala de lectură carte curentă.

Petru Creția s-a născut la 21 ianuarie 1927 la Clu. A studiat limbile clasice la Universitatea din Bucureşti, în perioada 1946 – 1951. Între 1952 şi 1971 a predat la aceeaşi universitate limba, literatura şi filosofia greacă veche.

Din 1971 şi până în 1975 a lucrat, în calitate de cercetător, la Institutul de Filosofie din Bucureşti, colaborând cu Constantin Noica la realizarea unei integrale Platon în limba română. După 1975, angajat la Muzeul Literaturii Române, a continuat, împreună cu D. Vatamaniuc, opera de editare a scrierilor lui Eminescu, începută de Perpessicius. În 1979 a publicat o carte greu de clasificat, „Norii”, amintind de textele – inventar ale autorilor din „şcoala de la Târgovişte”, dar şi de reveriile livreşti ale lui Borges. Au urmat volume de versuri, de eseuri filosofice şi morale, de analize literare.

Sursă informații și foto: Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu”

Citește și: Lumea cărților | Taine de castel

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.