Lansarea broșurii ”Aspecte istorice inedite în Țara Chioarului. Biserica de lemn din Săcălășeni” a avut azi loc la Săcălășeni. Eveniment organizat de către Asociația R.O.S.T., în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș și Comuna Săcălășeni.

”Proiectul constituie prima cercetare dendrocronologică completă a unei biserici din Țara Chioarului. Interpretarea datelor obținute și analiza arhitecturală îi aparțin arhitectei Laura Zaharia – președinte al Asociației R.O.S.T. și militant activ pentru conservarea arhitecturii tradiționale în județul Maramureș”, informează reprezentanții Consiliului Județean Maramureș.

Broșura cuprinde informații despre studiul istoric al Bisericii de lemn din Săcălășeni și despre cercetarea dendrocronologică – o metodă prin care se poate data exact vârsta lemului din care este construită biserica. În urma analizei s-a stabilit că lăcașul a fost construit în anul 1723.

Lansarea broșurii a fost urmată de deschiderea expoziției de spăcele și cămeși de Chioar, o inițiativă aparținând Centrului de Informare Turistică Săcălășeni și Proximități, Comunei Săcălășeni și Centrului de Informare Turistică al Bisericii de lemn ”Adormirea Maicii Domnului din Săcălășeni”. Având în vedere că azi se serbează și Ziua Universală a Iei, expoziția și-a propus să marcheze această ocazie promovarea patrimoniului textil specific Țării Chioarului.

Broșura ”Aspecte istorice inedite în Țara Chioarului. Biserica de lemn din Săcălășeni” poate fi consultată aici.

Sursă informații: Consiliul Județean Maramureș. Sursă foto: Asociația R.O.S.T. și Consiliul Județean Maramureș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.