Institutul Cultural Român | Săptămâna Brâncuși – ”Priviți sculpturile mele până ce le veți vedea“

Institutul Cultural Român propune o serie de proiecte online în anul în care se împlinesc 145 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși (19 februarie 1876 – 16 martie 1957). ”Nu căutați formule ascunse sau mistere, ceea ce vă dau eu este bucurie pură. Priviți sculpturile mele până ce le veți vedea“, îi sfătuia Brâncuși pe cei ce se arătau interesați de creațiile sale. Pornind de la cuvintele artistului, publicul poate surprinde esența operei brâncușiene, în perioada 15-19 februarie, prin documentare de arhivă, spectacol de teatru nonverbal, interviu sau tururi realizate în diferite spații muzeale.

”Săptămâna Brâncuși“ a început ieri pe canalele de comunicare ale Institutului Cultural Român (Facebook, Twitter, Instagram), cu o retrospectivă a expoziției ”Brâncuși. Sublimarea formei”, deschisă în perioada 2 octombrie 2019 – 2 februarie 2020 la Palatul Artelor BOZAR din Bruxelles, în cadrul Festivalului EUROPALIA. Cu un număr record de peste 116.000 de vizitatori, expoziția curatoriată de Doina Lemny a fost cea mai amplă expoziție monografică dedicată lui Brâncuşi în Belgia.

Un documentar de referință din arhiva TVR, ”Brâncuși sau școala de a privi“, realizat în 1972 de Televiziunea Română în coproducţie cu Televiziunea Franceză, în regia lui Jean Pradinas, după un scenariu al cunoscutului scriitor Marin Sorescu, pe muzică de Gheorghe Zamfir, va fi prezentat în rețeaua reprezentanțelor ICR, cu traducere în limba engleză, în această săptămână.

De asemenea, mai multe reprezentanțe ale Institutului Cultural Român au pregătit proiecte dedicate sculptorului Constantin Brâncuși, cu prilejul împlinirii a 145 de ani de la nașterea sa.

O serie de mărturii extraordinare și aspecte mai puțin cunoscute publicului larg despre viața și opera lui Constantin Brâncuși vor fi prezentate de istoricul de artă Doina Lemny într-un interviu documentar intitulat ”Brâncuși. Contemporanul nostru / Brâncuși. Notre contemporain”, prezentat, în premieră, pe pagina de Facebook a ICR Bruxelles, în 19 februarie.

O expoziție documentară intitulată ”Constantin Brâncuşi – Pasărea Măiastră”, amplasată la Galeria la Rond, din Chişinău, va aduce în fața publicului o serie de documente și fotografii legate de parcursul biografic al lui Brâncuși, imagini ale operelor sale, exegeze, articole, scrisori și mărturii referitoare la crezul artistic al marelui sculptor roman. Vernisajul va avea loc vineri, 19 februarie, ora 11.00. Cele 24 de bannere, realizate cu prilejul Anului Brâncuși, în 2016, vor putea fi văzute și online, pe pagina de Facebook a ICR Chișinău.

Patru personalități portugheze din domeniul artelor vizuale, inspirate de opera brâncușiană, vor aduce un omagiu marelui sculptor român într-o serie de materiale video prezentate pe pagina de Facebook și pe canalul Youtube ale ICR Lisabona în 19 februarie. Proiectul „Portughezi despre Brâncuși“ este organizat în colaborare cu Ambasada României în Republica Portugheză. Seria de postări se va încheia cu 12 fotografii alb-negru realizate de Constantin Brâncuși în atelierul său, care se regăsesc în prezent în colecția muzeului portughez Coleção Berardo.

Ziua Brâncuși va fi marcată la ICR Londra prin două evenimente omagiale interconectate: difuzarea unui tur filmat din studioul Brâncuși, din cadrul Muzeului de Artă Craiova, intitulat ”Brâncuși la muzeu”, și prezentarea filmului ”Muzeul cântat” despre Muzeul de Artă Comparată de la Sângeorz-Băi, un spațiu muzeal inedit curatoriat în spirit brâncușian. Ambele evenimente online, prezentate cu subtitrare în limba engleză, sunt programate pe pagina de Facebook a ICR Londra vineri, 19 februarie.

Documentarul ”Brâncuși” (1996), realizat de Cornel Mihalache, este propunerea Institutului Cultural Român de la Madrid cu ocazia sărbătorii a 145 de ani de la nașterea sculptorului. Filmul va fi difuzat pe pagina de Facebook a reprezentanței și pe pagina CineRumano, în data de 19 februarie, de la ora 19.00 (ora Spaniei). Prezentat cu subtitrare în limba spaniolă, documentarul de artă urmărește firul cronologic al celor mai importante momente din viața artistului, folosindu-se de amintirile existenței sale: fotografii, notițe, locuri.

Spectacolul ”Sărutul”, în regia lui Horațiu Mihaiu, producție a Teatrului ”Elvira Godeanu“ din Târgu Jiu, va fi difuzat pe pagina de Facebook a ICR Paris în 19 februarie, de la ora 19.00 (ora Franței), cu prilejul aniversării a 145 de ani de la nașterea sculptorului Constantin Brâncuși. Un eseu vizual fără cuvinte, cum a fost descris de echipa teatrului, primit cu ovații în România, în 2018, spectacolul va fi văzut acum în premieră internațională.

Începând cu anul 2016, în 19 februarie se sărbătoreşte Ziua Brâncuşi, amintind de data naşterii marelui sculptor român, respectiv 19 februarie 1876. Legea a fost promulgată de Președintele României în 27 noiembrie 2015.

Comunicatul integral ICR este disponibil aici.

Sursă informații și foto: Institutul Cultural Român (foto – ”Sărutul”, de Constantin Brâncuși, Muzeul de Artă Craiova)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.