În ultima duminică a lunii februarie, puteți urmări la TVR 2 două filme despre lumea rurală românească din secolul XIX: ”Înainte de tăcere”, regia Alexa Visarion (de la ora 13.10), şi ”Tănase Scatiu”, regia Dan Piţa (de la ora 20.10).

”Înainte de tăcere” e o ecranizare a nuvelei „În vreme de război” de I.L. Caragiale. Acţiunea se desfăşoară în mediul rural, în perioada Războiului de Independenţă. Hangiul Stavrache, obsedat de dorinţa de înavuţire şi de faptul că soţia îl iubeşte pe fratele său, bântuit de imaginea acestuia, ajunge în pragul demenţei.

Cât despre ”Tănase Scatiu”, e o ecranizare a romanului omonim de Duiliu Zamfirescu. Înglodat în datorii, boierul Murguleţ acceptă să-şi mărite fata, pe Tincuţa, cu vechilul parvenit Tănase Scatiu. Acesta pune mâna pe moşia boierului, ceea ce îi înlesneşte ascensiunea pe scara socială. Însă căsnicia eşuează lamentabil, iar proaspătul îmbogăţit, devenit între timp deputat, are de înfruntat revolta ţăranilor.

Producţia cinematografică a fost filmată în comuna Coţofenii din Faţă, județul Dolj, aflată la 20 de kilometri de Craiova. A fost folosit un conac boieresc vechi de 200 de ani, declarat monument istoric din 2004, dar lăsat în paragină. Unii localnici au făcut figurație în acest film timp de trei luni, fiecare zi fiind plătită cu 50 de lei.

Sursa: tvr.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.