În 1897, ”Foaia poporului”, cel mai popular ziar românesc din Ardeal, publica la Sibiu o broșură destinată tuturor cititorilor săi și intitulată ”Dar de Crăciun”, anunță Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” Baia Mare.

Broșura reunea texte semnate de Duiliu Zamfirescu, Dimitrie Bolintineanu, Anton Pann, Vasile Alecsandri, Ion Creangă, George Coșbuc, Mihai Eminescu etc.

”Cărticica de față este un premiu pentru sprijinitorii «Foii Poporului». Ea se dă la toți aceia, cari s`au alipit și se alipesc cu drag de aceasta foaie și o iau în casa lor, ca sĕ o cetească și sĕ-i urmeze sfaturile și povețele”, specifica redacția ”Foii Poporului”.

În argumentul pentru publicarea broșurii se mai arată: ”Prin ea se premiază iubirea de cetire, dar` totodată ea nisuește a deștepta mai departe rîvna de cetire și a întări simțul național la aceia, cari o vor ceti cu luare aminte. Nădĕjduim, că acest scop îndoit se va ajunge. Bucățile literare, cuprinse aci, ne dau o chezășie în privința asta”.

Broșura, apărută direct din sacul lui Moș Crăciun pentru cititorii ziarului, este prezentă în colecțiile speciale ale Bibliotecii Județene ”Petre Dulfu”.

Materialul integral este disponibil aici.

Sursă informații și foto: Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” Baia Mare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.