Într-o zi de 1 decembrie, în 1931, venea pe lume, în Brăila, Răducan Crețu. S-a născut într-o familie de romi cu o tradiție muzicală întinsă de-a lungul mai multor generații. Începând de pe vremea lăutarului Petrea ”Crețul” Șolcan, străbunicul lui Răducan Crețu. Petrea a fost un muzicant plin de har, iar în repertoriul lui se regăseau folclor vechi, doine, balade și, firește, cântece lăutărești.

Că va fi venit din partea lui Petrea Șolcan ori de la alți membri ai familiei, gena muzicală i s-a transmis lui Răducan Crețu. Care avea să ajungă unul dintre exponenții muzicii jazz din România. Și care avea să fie cunoscut ca Johnny Răducanu.

S-a remarcat la 19 ani cântând jazz la contrabas. A studiat apoi muzică la Iași, la Cluj, după care la Conservatorul”Ciprian Porumbescu” din București. Contrabasist, pianist, compozitor, Johnny Răducanu a fost un muzician care modela sunetul jazzului în interpretări de poveste. A plecat dintre noi în urmă cu 10 ani, însă ne-a lăsat o moștenire specială: dragul de jazz. (Vladimir Andru)

Sursa datelor și foto: Wikipedia (credit foto: Sorin Lupșa)

CITEȘTE ȘI: Pur și simplu Mercury. Freddie Mercury

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.