Marţi, 4 mai, de la 22.10, puteți urmări, la Telecinemateca, pe TVR 1, parabola inspirată de romanul lui George Orwell, ”Ferma animalelor”, realizată în 1954, o coproducţie Marea Britanie – SUA. Pelicula a fost nominalizată la premiile BAFTA la categoria „Cel mai bun film de animaţie”.

Scriitorul britanic George Orwell  a fost suspectat vreme îndelungată de autorităţi că ar fi agitator comunist. El este descris, într-un dosar al serviciului secret intern britanic MI5, drept un om cu convingeri comuniste avansate, un boem şi un vagabond. Doar că ultimele sale opere – şi cele mai valoroase – „Ferma Animalelor” şi „1984” au spulberat orice suspiciune cu privire la simpatiile comuniste ale aceluia care a fost George Orwell, alias Eric Arthur Blair.

Revista Time a inclus cartea „Ferma Animalelor” între cele mai bune 100 de romane scrise în limba engleză între 1923 și 2005 şi a așezat-o pe locul 31 în lista celor mai bune romane ale secolului XX. Cartea a câştigat, în 1996, Premiul Hugo şi este inclusă între Marile Cărţi ale Occidentului.

Drepturile pentru ecranizarea romanului au fost cumpărate de la văduva lui Orwell. Ea a fost abordată de agenți care lucrau pentru Biroul de coordonare a politicilor (OPC), o ramură a CIA care se ocupa cu utilizarea culturii pentru combaterea comunismului. Există multe diferențe între filmul animat și cartea originală, modificări care au fost făcute la cererea CIA pentru a consolida mesajul antisocialist al filmului. Deși din punct de vedere financiar filmul a fost un dezastru, el a devenit rapid material de studiu în America şi în Marea Britanie.

Sursă informații și foto: tvr.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.