Noul film regizat de Tudor Giurgiu, ”Libertate”, a fost selectat în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Sarajevo (11 – 18 august), unde va intra în cursa pentru marele trofeu. Inspirat din fapte reale, ”Libertate” spune o poveste mai puţin cunoscută întâmplată la Sibiu, în timpul Revoluţiei din 1989.

În haosul şi panica generate de protestele mulţimii împotriva autorităţilor din decembrie 1989, o unitate de miliţie din Sibiu devine ţinta unui asalt care degenerează într-o confruntare sângeroasă între soldaţi, miliţieni, securişti şi civili. Încercând să scape de asediu, mai mulţi bărbaţi sunt capturaţi de armată şi acuzaţi că sunt terorişti. În rolurile principale joacă Alex Calangiu, Cătălin Herlo, Ionuţ Caras şi Iulian Postelnicu.

Anul trecut, cât încă era în producţie, ”Libertate” a câştigat premiul juriului la CineLink Industry Days, programul dedicat proiectelor aflate în dezvoltare din cadrul Festivalului de la Sarajevo.

„Sunt nerăbdător să văd cum va reacţiona publicul festivalului la poveste – aducem pe ecran un film alert, de acţiune, bazat pe o cercetare extensivă a celor întâmplate la Sibiu în decembrie 1989. Nu e un film care vrea să găsească adevărul, cred că va ridica şi mai multe semne de întrebare despre acele zile complicate”, a arătat Tudor Giurgiu.

Din distribuţia filmului mai fac parte Alexandru Papadopol, Andi Vasluianu sau Mirela Oprişor. Scenariul este scris de Cecilia Ştefănescu şi Tudor Giurgiu, după o idee de Napoleon Helmis.

”Libertate” a avut premiera la cea de-a 22-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, unde a câştigat Premiul Publicului pentru cel mai popular film românesc din program. Filmul va fi distribuit în toată ţara începând cu luna octombrie.

Festivalul de Film de la Sarajevo este unul dintre cele mai mari festivaluri de film din Europa.

Sursă informații: Transilvania Film. Sursa foto: Sarajevo Film Festival

CITEȘTE ȘI: O producție a Municipalului băimărean selectată la Festivalul Național de Teatru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.