În toate aceste zile de stat în casă, cărțile au reprezentat – mai mult ca oricând – o șansă de evadare dintr-o realitate neasortată dorințelor noastre. Iar editurile au venit cu oferte din cele mai diverse și mai interesante pentru a ne oferi călătorii memorabile. Iar când lumea se va deschide din nou, nu uitați să deschideți în continuare și coperțile de carte…
Mineke Schipper – Să nu te căsătorești cu o femeie cu picioare mari
(editura Vellant)
În toate culturile, sexul și genul și-au găsit expresia în cel mai concis gen literar, și anume în proverbe. Acestea oferă perspective revelatoare asupra condiției femeii de-a lungul secolelor și al continentelor, iar, în mod surprinzător, asemănările dintre miile de proverbe despre femei sunt mai numeroase decât diferențele. Cartea, care parcurge sute de limbi și mai mult de o sută cincizeci de țări, reprezintă un ghid uimitor și amuzant, ce ne dezvăluie cât de mult au progresat cele două sexe pe calea cosmopolitismului contemporan.
Cartea poate fi cumpărată aici.
Hiro Arikawa – Memoriile unui motan călător
(editura Humanitas)
Bestseller în Japonia și în alte peste 30 de țări. Recomandată de mii și mii de cititori din întreaga lume, aceasta este povestea copleșitoare a unui tânăr care, însoțit de motanul său, călătorește pentru ultima oară de-a lungul Japoniei. Prin vocea nonșalantă a lui Nana, motanul vagabond care renunță la viața trăită în libertate deplină, dar și în pericol, pentru a intra în casa și în sufletul lui Satoru, Hiro Arikawa ne face, cu inteligență și umor, o demonstrație desăvârșită a iubirii dintre oameni și feline și ne vorbește despre firele invizibile dar indestructibile care ne țin legați de prieteni și de familie.
Cartea poate fi cumpărată aici.
Moni Stănilă – Țipă cât poți
(editura Polirom)
„O carte absolut surprinzătoare. Un roman insolit și curajos, plin de umor, candoare și ironie, cum n-am mai citit de multă vreme în literatura noastră. O poveste atipică, spusă inteligent și abil, cu schimbări neașteptate ale registrelor, într-un permanent joc al apropierilor și distanțelor. Un text proaspăt și dinamic despre identitate și alteritate, construit fragmentar, cu o scriitură precisă și densă, asemănătoare cînd structurilor poetice, cînd jurnalului, cînd textelor vechi/sacre.” (Dan Coman)
Cartea poate fi cumpărată aici.
Margaret Atwood – Testamentele
(editura Art)
Au trecut mai bine de cincisprezece ani de la evenimentele din ”Povestea Slujitoarei”, iar regimul teocratic al Republicii Galaad încă ţine frâiele puterii cu o mână de fier. Dar apar primele semne că Galaadul începe să se erodeze din interior. Exact în acest moment de răscruce, vieţile a trei femei complet diferite se întrepătrund în mod neaşteptat. Urmările pot fi dezastruoase sau pot duce la un viitor mai bun, dar cu siguranţă vor cutremura zidurile lumii care le ţine captive. Rămâne de văzut dacă aceste ziduri se vor şi prăbuşi.
Cartea poate fi cumpărată aici.
Stefania Auci – Leii Siciliei
(editura Nemira)
Cel mai bine vândut roman din Italia în 2019. Din momentul în care ajunge la Palermo, în 1799, familia Florio nu se mai uită înapoi și decide să ajungă deasupra tuturor, cât mai bogată și cât mai puternică. Și reușește: în scurt timp, ambițioși și motivați, frații Paolo și Ignazio își transformă prăvălia de condimente în cea mai bună din oraș, apoi încep să cumpere case și terenuri de la nobilii din Palermo și își pornesc propria companie de navigație. Iar când Vincenzo, fiul lui Paolo, preia conducerea familiei, ascensiunea continuă grație unui vin de calitate inferioară care se transformă într-un nectar regesc.
Cartea poate fi cumpărată aici.
Christy Lefteri – Apicultorul din Alep
(editura Litera)
Nuri este apicultor, iar Afra, soția sa, este artistă. Dimineața, Nuri se trezește odată cu prima chemare la rugăciune, apoi se duce la stupii săi aflați într-un încântător peisaj rural. Afra își vinde în piața orașului picturile în culori paradiziace. Trăiesc o viață simplă, dăruită cu bucuria familiei și a prietenilor, pe dealurile frumosului oraș sirian Alep, până când tragedia îi lovește. Când tot ce iubesc este distrus de război, Nuri știe că nu au de ales decât să ia drumul refugiului. Dar scăparea din Siria apocaliptică nu va fi ușoară.
Cartea poate fi cumpărată aici.
Adolfo Bioy Casares, Silvina Ocampo – Cei care iubesc urăsc
(editura Rao)
Doctorul Humberto Habemar evadează din rutina cotidiană într-un hotel la malul mării, unde intenţionează să-şi ducă la bun sfârşit munca la un proiect ambiţios, o traducere a cărţii Satyricon de Petronius. Dar, înconjurat de valuri şi de nisipuri mişcătoare, planurile sale legate de proiect eşuează. O furtună de nisip îi obligă pe toţi oaspeţii hotelului să rămână izolaţi. În acest timp, se trezeşte implicat în scenariul unei crime, de la ale cărei consecinţe şi încercări de soluţionare nu se poate sustrage.
Cartea poate fi cumpărată aici.
Elisabeth Norebäck – Spune-mi că ești a mea
(editura Trei)
Stella este o psihoterapeută de succes, cu o familie fericită. Dar când tânăra Isabelle îi calcă pragul cabinetului, Stella capătă convingerea că aceasta este fiica ei, Alice – care s-a înecat în timpul unei vacanţe din urmă cu douăzeci de ani. Isabelle chiar este Alice? Stella va risca totul ca să răspundă la această întrebare. Kerstin o iubeşte din tot sufletul pe Isabelle, fiica ei. Însă de când i-a murit tatăl, Isabelle se poartă ciudat, iar psihoterapeuta la care merge îi induce gânduri periculoase. Kerstin înţelege că, dacă nu vrea să-şi piardă fiica pentru totdeauna, trebuie să intervină.
Cartea poate fi cumpărată aici.
Sursă informații și foto: editurile Vellant, Humanitas, Polirom, Art, Nemira, Litera, Rao, Trei.