În 25 martie intră în cinematografele din țară filmul ”Mere” (”Apples”). Lungmetrajul de debut al regizorului grec Christos Nikou, al cărui producător executiv este nimeni alta decât Cate Blanchett, explorează ideea de pandemie a uitării, arătând o versiune a lumii măcinate de un virus agresiv care provoacă pierderea totală a memoriei. Legătura cu adevăratul context pandemic pe care l-am traversat nu este una voită, după cum menționează regizorul în interviuri, însă efectele pe care le resimțim în momentul de față transformă filmul într-o parabolă.

Prezentat la Transilvania Pitch Stop în faza de proiect, ”Mere” a fost proiectat în premieră în România la TIFF 2021, acolo unde regizorul a revenit în selecția pentru competiția internațională. Nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film în 2021, filmul a fost totodată și propunerea Greciei la Premiile Oscar în 2021.

”Este un film care transpune în limbaj cinematografic o poveste care amintește de piesele lui Beckett sau ale lui Ionesco. O comedie neagră despre absurdul existenței, lungmetrajul explorează un scenariu în care întreaga populație cade pradă unei pandemii ce generează amnezie subită. Cum îți construiești identitatea, cum încerci să-ți reamintești cine ești? Sunt doar câteva dintre întrebările la care filmul încearcă să răspundă” – arată pe pagina de Facebook cei de la Transilvania Film, în prezentarea producției cinematografice.

Potrivit aceleiași surse, regizorul Christos Nikou a vorbit într-un interviu pentru Cineuropa despre motivația sa pentru realizarea acestui film: ”Tatăl meu obișnuia să mănânce șapte sau opt mere în fiecare zi și avea o memorie extraordinară. Am mereu în minte imaginea asta cu el mâncând mere. Într-un fel, tot el e motivul pentru care am scris acest scenariu. Când m-am apucat să-l scriu… voiam să înteleg de ce oamenii uită atât de ușor și cum de memoria noastră poate fi atât de selectivă încât să uite lucruri care dor. E posibil ca, în final, să nu fim decât suma lucrurilor pe care nu le uităm?”

Sursă informații și foto: Transilvania Film

Citește și: Premiu pentru „Căutătorul de vânt”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.