Publicul este invitat să descopere, începând de azi, două noi expoziții temporare la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș. În cadrul programului „Colecții și colecționari”, derulat din 2007. Este vorba despre „Colecția Sasi Nagy Béla. Medalii și insigne românești pe tematică medicală”, respectiv „Colecția Kovács”.

Peste 2.000 de piese în colecția Sasi Nagy Béla

În urmă cu un deceniu, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş şi-a îmbogăţit patrimoniul științific cu impresionanta colecţie Sasi Nagy Béla. ”Colecţia însumează 2.202 bunuri culturale mobile, fiind formată din bunuri arheologice (288 bucăți), monede de argint şi de bronz din secolele I-IV d. Hr. (89 bucăți), medalii şi plachete atât românești, cât și străine cu tematică medicală (767 bucăți), respectiv insigne românești și străine cu tematică medicală (1.058 bucăți)”, informează reprezentanții muzeului.

Medalii și insigne cu diverse teme

Expoziția „Colecția Sasi Nagy Béla. Medalii și insigne românești pe tematică medicală” oferă vizitatorilor posibilitatea de a admira cele mai valoroase piese din colecția muzeală menționată. Piesele medalistice expuse sunt structurate pe mai multe subteme: Personalităţi, Învăţământ medical – Universităţi, Spitale – Instituţii, Medicină militară, Crucea Roşie Română, Igienă, Congrese – Simpozioane medicale și Miscellanea. Expoziția mai cuprinde insigne cu tematică medicală. Fac referire la Societatea Națională de Cruce Roșie din România și la alte organizații implicate în învățământul și asistența medicală. Precum și la diferite congrese, simpozioane și reuniuni medicale românești.

Circa 20.000 piese formează colecțiile preotului reformat Kovács Gyula

A doua expoziție temporară propusă este „Colecția Kovács”. Circa 20.000 piese formează colecțiile preotului reformat Kovács Gyula din satul Berea. ”Cea mai mare parte a Colecţiei Kovács a fost achiziţionată în 1961 de Muzeul din Baia Mare, o parte, formată din 660 de obiecte ajunge în 1967 la Muzeul Orăşenesc Carei, pentru ca restul să fie achiziţionat de Muzeul Judeţean Satu Mare în 1977”, precizează sursa citată. Preotul Kovács Gyula a avut cunoştinţe serioase privind domeniul descoperirilor arheologice, a studiat o serioasă bibliografie de specialitate, a devenit un arheolog-autodidact.

Unelte, armament, podoabe

Sunt expuse câteva zeci de piese reprezentative din cadrul „Colecției Kovács”. Acestea au fost grupate în câteva categorii. Sunt unelte: lame din silex și obsidian, cuțite din silex și fier, fragment de rășniță, rondele, fusaiole din lut, topoare și dălți din piatră. Veți găsi piese de armament: vârfuri de săgeți sin silex și bronz. Nu lipsesc piesele de podoabă (o mărgea din sticlă și o brățară din bronz). Nici vasele din lut. Din punct de vedere cronologic sunt reprezentate toate perioadele istorice din cadrul colecției. Din perioada neolitică până la ev mediu.

Mai multe detalii despre cele două expoziții găsiți aici.

Sursă informații și foto: Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş

CITEȘTE ȘI:
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie | Dovezi ale unei locuiri în peșteră acum 5000 de ani în Maramureș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.