Ceaiul de la ora 5, Elena Vavilyna

Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» dedică începutul primăverii doamnelor artei băimărene și vă prezintă cele mai reprezentative portrete biografice feminine ale Centrului Artistic Baia Mare. Astăzi, Elena Vavilyna.

Elena Vavilyna face parte din generaţia interbelică a femeilor pictoriţe care, alături de alte artiste, au fondat asociaţiile de femei din epocă, ea însăşi fiind fondatoarea Grupului Femeilor, care a funcţionat între anii 1939 şi 1954.

Artista s-a născut în Brăila în 1901 şi s-a stins din viaţă în anul 1971 în Bucureşti. A început studiile artistice la Şcoala de Arte Frumoase din Bucureşti, sub îndrumarea lui Dimitrie Serafim şi a lui Ipolit Strâmbu. Documentele matricole ale Şcolii de la Baia Mare consemnează prezenţa ei aici în anii 1920 şi 1922, Elena Vavilyna făcând parte din grupul studenţilor îndrumaţi de pictorul şi profesorul Ipolit Strâmbu. După perioada studiilor bucureştene a plecat la Paris, unde – între anii 1924-1925 – şi-a continuat studiile la Academia Julian, cu Paul Albert Laurens şi Clement Serveau, pregătindu-se în principal pentru pictura de plein-air.

Autoportret, Elena Vavilyna

Elena Vavilyna a făcut apoi o călătorie de documentare în Bulgaria unde a luat contact cu arta orientală şi cu peisajul de la malul mării, specific zonei Balcic. Urmarea acestei călătorii a fost o expoziţie personală deschisă la Bucureşti, prin care artista şi-a câştigat notorietatea.

Deşi prima expoziţie personală este consemnată în 1923, artista a expus constant la Saloanele Oficiale începând din anul 1925 şi, între anii 1938 si 1942, la manifestările Tinerimii Artistice.

Până în anii ’60 şi-a petrecut viaţa la Paris, dar a revenit periodic în România pentru a expune în diferite grupuri de artişti interbelici, apoi a părăsit Parisul şi s-a stabilit definitiv în România.

Frumuseţea ei proverbială a atras de-a lungul timpului şi admiraţia colegilor artişti, ea fiind model pentru fresca realizată de pictorul Steriadi în holul hotelului Athénée Palace din Bucureşti.

Descriere realizată de dr. Ioan Angel Negrean.
Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» (sursă foto autoportret aici)
Aflați mai multe despre Elena Vavilyna aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.